Служебният вицепреимер и министър на труда и социалната политика в

...
Служебният вицепреимер и министър на труда и социалната политика в
Коментари Харесай

Филтър: Радев готов със служебен кабинет, ето кой ще го оглави

Служебният вицепреимер и министър на труда и обществената политика в държавното управление на Стефан Янев Гълъб Донев ще оглави вероятно ново служебно държавно управление, твърди „ Филтър “, като се базира на свои чудесно осведомени източници.

Вероятността Радев да образува следващ краткотраен кабинет става все по-реална, а съгласно наша информация президентът към този момент е подготвен със състава на министрите.

Експертът в обществената сфера Гълъб Донев заема разнообразни постове в Министерството на труда и обществената политика през последните 17 години.

Любопитното е, че първото му висше обучение е във Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия, където най-вероятно се среща с Румен Радев, макар че двамата се дипломират през разнообразни години. Донев обаче не крие, че президентът персонално му се обажда, с цел да го предложения за поста длъжностен министър на труда и обществената политика.

Иначе Донев има и магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Специализирал е и бизнес и мениджмънт в УНСС.

Отново образованието го свързва и с някогашния водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев, тъй като двамата учат в 35-а съветска езикова гимназия в София. Социалният специалист твърди, че не е привързан с нито една партия – работил е с министри от разнообразни обединения като Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова и Тотю Младенов.

Кариерата му стартира в Министерството на труда и обществената политика през 2001 година като шеф на дирекция „ Условия на труд и ръководство при рецесии “.

Впоследствие минава през разнообразни постове – основен секретар на министерството, член на надзорния съвет на Националния застрахователен институт и за малко ръководител на надзорния съвет на Националния институт за помиряване и арбитраж.

През 2007 година тогавашният министър от Българска социалистическа партия Емилия Масларова го назначава за началник на Главната ревизия по труда. Важен опит натрупа и като заместител на Ивайло Калфин във втория кабинет на Борисов. Подава оставка след отдръпването на Калфин, а наследничката му Зорница Русинова не му предлага да остане на поста.

Колегите му го разказват като упорит и пореден. Донев прокарва разпоредба за закрепени бонуси върху заплатите поради стаж и професионален опит. Обяснява, че по този начин се бори против „ работодателите тарикати “. По-късно упорства работодателите да обезпечават анекс към трудовия контракт, в който се записва добавка стаж.

Като длъжностен министър Гълъб Донев обаче попари настояванията на синдикати и политици за 300 лв. минимална пенсия. „ И аз имам близки, които са пенсионери.

Минимална пенсия от 300 лв. е предпочитание на всеки пенсионер “, съобщи тогава министърът, като акцентира, че доста по-сериозен проблем у нас е огромната младежка безработица. Ако оглави следващо служебно държавно управление, тя ще бъде единствено една от дилемите, които ще би трябвало да взема решение в динамичната политическа обстановка, в която се озовахме.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР