Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, известен с прозвището бях точен

...
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, известен с прозвището бях точен
Коментари Харесай

Рашков не искаше щаб с прокуратурата, за да пресира опозицията. Това ли готви и Демерджиев?

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, прочут с прозвището „ бях прецизен с парите “, пое по рисков път, пробвайки се да пее в два противоположни хора, лавирайки сред задължението му да съблюдава закона и предишното му на последовател на политико-икономическите офанзиви против българската прокуратура.

На 15 август управлението на прокуратурата изпрати писмо до служебния министър на Министерство на вътрешните работи с предложение да бъде образувано станалото в предишни години обичайно Национално междуведомствено звено против изборните измами, посредством което прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС си сътрудничат. Това звено се образува особено преди изборите и в него вземат присъединяване представители на трите институции, с цел да пазят изборните права на жителите. Над 10-годишната традиция по сформирането му бе прекратена от някогашния вътрешен министър Бойко Рашков през 2021 година, с цел да може да употребява ресурса на Министерство на вътрешните работи еднолично против политическите съперници.

Реакцията на Рашков тогава не бе изненада за никого, защото даже и за дребните деца беше ясно, че той бе конфигуриран отпред на Министерство на вътрешните работи точно с цел да се пробва да дискредитира основния прокурор Иван Гешев и да прекъсне сполучливото съдействие сред вътрешното министерство и държавното обвиняване от последните години. Интересна е реакцията на сегашния вътрешен министър Иван Демерджиев, който в писмо-отговор до поканата на прокуратурата, безусловно се върти като пумпал за това - дали в последна сметка Министерство на вътрешните работи ще работи с прокуратурата и ДАНС по противопоставяне на изборната търговия в навечерието на предварителния избор на 2 октомври.

Позицията на Демерджиев следва един йезуитски метод, при който хем се декларира, че ще се работи дружно с ДАНС и прокуратурата, каквато е наредбата на член 18 алинея 5 от Изборния кодекс, хем се прави отвод за регламентирането на Националното междуведомствено звено посредством подписването на взаимна заповед. Демерджиев, който е юрист от Пловдив, подхожда в съответната обстановка повече като бранител, в сравнение с като общественик. Като правист той ясно си дава сметка, че Междуведомственото звено не може да съществува без нарочна заповед за неговото образуване.

Преди по-малко от година, когато Иван Демерджиев отново бе длъжностен министър, единствено че на правораздаването, той бе заседнал в общата тиня, която тогава се хвърляше по Гешев и даже изиска неговата оставка, както беше съвременно да вършат политиците преди тогавашните избори. И въпреки че крясъците против Гешев внезапно спихнаха, което единствено по себе си сподели и самоцелния им темперамент, Демерджиев очевидно още се тормози да не би някой от кресливите му „ някогашни другари във властта “ и да вземе да го упрекна в „ завера “ с основния прокурор. Един общественик няма да се тормози от сходен напън, а ще работи институционално.

Видно е, че служебният вътрешен министър добре осъзнава, че съгласно Изборния кодекс би трябвало да работи с държавното обвиняване, като сформира с негови представители взаимни екипи за оперативно взаимоотношение в битката против закононарушенията, свързани с изборния развой. Поставен сред „ чука и наковалнята “, ставаме очевидци на това, че Демерджиев, „ бях прецизен с парите “, опитва да се измъкне „ по терлици “, с на пръв взор юридически, само че в действителност нелогични и взаимно противоречащи си причини. Така се получава, че в писмото на Демерджиев до Гешев, министърът хем показва, че не било нужно да има експлицитна заповед за основаването на общ щаб сред прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, хем обаче щял да извършва наредбата на Изборния кодекс и да изиска от чиновниците на Министерство на вътрешните работи интензивно да си сътрудничат с държавното обвиняване и контраразузнаването.

Законът е явен, без такава експлицитна заповед и без сформирането на общо централно звено, разпоредбите на взаимоотношение сред трите органа няма да бъдат ясни и непротиворечиви, а в противен случай - безредни. Видя се и при предходните избори, когато Бойко Рашков отхвърли основаването на взаимен щаб, с цел да може случайно да влиза в домовете на гласоподаватели на партии от опозицията, до момента в който криеше следствия и информация от прокуратурата. Това ли готви и Демерджиев?

Хлъзгавият опит на служебния вътрешен министър да седне на двата стола – на протестърските „ антиГешев “ гласове и в това време невъзможността му да не признае, че съдействието с обвинител №1 е условие по закон, може да изиграе неприятна смешка на Демерджиев „ бях прецизен с парите “. А неналичието на ясна и безапелационна позиция в поддръжка на изборните права на жителите и секване на измамите с вота може за следващ път ще е само във щета за хората и ще докара до пропуски в работата на силовите структури. Диалогът сред правосъдната и изпълнителната власт е наложително изискване за постигането на почтени и обективни изборни резултат. Точно поради това Демерджиев следваше да извърши правилно наредбата на изборното законодателство.

Случилото се е дребна детайлност, която обаче може да се окаже сериозен проблем, в случай че Министерство на вътрешните работи и този път бъде използвано за напън върху претендентите и симпатизантите на опозиционните партии, тъй като смисълът на това централизирано звено е институциите да не позволяват въвличането им в политическото противоборство, нещо, което явно Демерджиев не може да подсигурява, че е кадърен да извърши.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР