Служебният външен министър Стефан Димитров и министърът на земеделието Кирил

...
Служебният външен министър Стефан Димитров и министърът на земеделието Кирил
Коментари Харесай

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Служебният външен министър Стефан Димитров и министърът на земеделието Кирил Вътев остават на постовете си, до момента в който президентът Румен Радев не издаде декрет за освобождението им. Според конституционалисти съответен период това да се случи няма.

По процедура президентът Румен Радев няма тъкмо избран период, нито обвързване да издаде указа. Дали обаче промяната става след авансово единодушие сред претендента за министър с президента или единствено с министър-председателя, Конституцията не дава отговор.

„ Конституцията дава независимост на президента да откаже, само че по стеклите се в последната седмица условия, съгласно мен, Радев ще трансферира напълно отговорността за промяната на министъра на министър-председателя ”, съобщи преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

„ По-интересното е в случай че президентът откаже да издаде този декрет. Тогава сме изправени пред следващото предизвикателство, свързано с измененията в Конституцията, което не дава отговор на въпроса какво става в една такава обстановка. Тъй като действително няма орган, който може да направи тази смяна ”, акцентира шефът на правната стратегия на Центъра за проучване на демокрацията Димитър Марков.

Според Димитър Марков не са премислени всички проблематични хипотези, които могат да се развият. „ Имаме служебно държавно управление и настоящ парламент, което слага една поредност следващи въпроси. Всъщност каква е ролята на настоящият парламент по отношение на държавно управление, което действа, само че не е определено от него. Теоретично този парламент може да изиска избор на съмнение ”, добави той.

Така, до момента в който не бъдат издадени указите за освобождение на двамата служебни министри Стефан Димитров и Кирил Вътев остават на постовете си.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР