Служебният премиер и министрите следва да са лица, заемащи висши

...
Служебният премиер и министрите следва да са лица, заемащи висши
Коментари Харесай

Атанас Славов: Нов главен прокурор може да бъде избран напролет

Служебният министър председател и министрите следва да са лица, заемащи висши обществени длъжности в съответния сектор и институция. Да не идват от другоземен остров. Освен това преди да се назначи такова държавно управление, би трябвало да има консултация с политическите сили. Няма по какъв начин по-рано от пролетта да се организира конкурс по желание на основен прокурор, ще се случи след измененията в Конституцията. Ще се избира през Прокурорския съвет, а министърът ще може да предлага претендент, в случай че точката не бъде изменена. Това сподели за " Твоят ден " министърът на правораздаването Атанас Славов.

Той разяснява предлагането за ограничавания в пълномощията на основния прокурор. " Системно се злоупотребява с функционалността на този пост - освен от Гешев, само че и от Цацаров и преди този момент Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово равнище. Предложението е основният прокурор да не е свръховластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност ", означи министърът.

По думите му обвинител номер 1 остава началник на Върховната прокуратура и ръководител на Прокурорския съвет. " Обществото пък ще има повече представители в Прокурорския съвет. Така няма да има самозатваряне. Ще има спор до каква степен да бъдат лимитирани пълномощията. Прокуратурата би трябвало да се концентрира върху наказателния развой. Ние сме страната с най-вече прокурори на глава от популацията, техният потенциал следва да бъде употребен свястно. Съдът, когато се самоуправлява, не трябва да има интервенция на прокуратурата ", разяснява той.

Според него Венецианската комисия поддържа разделянето на Висш съдебен съвет. " Oптимист съм, че ще приключим конституционните промени, които да дават отговор на всички стандарти за самостоятелност на съда и отчетност на прокуратурата. Тези, които са правени в отговор на поредно давани рекомендации, са в най-напреднала фаза. Служебният кабинет, указите на президента по отношение на назначението на висшите магистрати, пораждат рецензии. В ядрото те са извънредно малко и градивни, могат да бъдат закрепени сред четенията ", разяснява Славов. И добави, че не се тормози, че за конституционния план ще гласоподават Борисов и Пеевски, защото всеки глас е значим.

" Участието на някой не е индулгенция за минали провинения. Всеки би трябвало да понесе отговорността си, в случай че виновността му по даден проблем бъде потвърдена ", акцентира той. И посочи, че чака на следващия ден да бъде приключен процесът по механизма за следствие на основния прокурор.

Министърът изрази мнение по въпроса с обособяването на два обособени съвета на Висш съдебен съвет. " Участвал съм интензивно в правене на предложенията за конституционни промени. Преди да бъде импортиран, в плана бяха вкарани текстове, които нямаха общо с първичното ядро за правосъдната промяна. В името на постигането на поддръжка бяха вкарани те. Нормалната процедура е държавното управление в оставка да остане служебно до нови избори. Надявам се планът да бъде модифициран в частта за лицата, които ще са част от длъжностен кабинет ", уточни той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР