Служебният правосъден министър Крум Зарков не е изненадан от в

...
Служебният правосъден министър Крум Зарков не е изненадан от в
Коментари Харесай

Зарков: Възелът в прокуратурата ще се развърже с механизма за контрол на главния прокурор


Служебният правосъден министър Крум Зарков не е сюрпризиран от в Комисията по правни въпроси на механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му като част от промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Той се надява партиите да продължат да си съблюдават думата от предизборната си акция и дефинитивно да одобряват измененията в Наказателно-процесуален кодекс и в пленарна зала в Народното събрание. Промените в Наказателно-процесуален кодекс не са плод на хрумка , а се работи от доста време, изясни Зарков пред публицисти в Народното събрание.

Правосъдният министър разясни, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс плануват механизъм, с който по ефикасен и сигурен метод да стигне до истината. Процедурите във Висшия правосъден съвет (ВСС) за предварително освобождение на основния прокурор вкарват нови болшинства, които да се приложат. Към момента условието е със 17 гласа, а с влизането в действие на измененията в Наказателно-процесуален кодекс, условието ще бъде с 13 гласа, посочи Зарков.

Той смята, че механизмът за надзор на основния прокурор и заместниците му с нищо не , като тази теза ще бъде защитавана и в пленарна зала и, в случай че се наложи - в Конституционния съд.
 Депутатите се захванаха с механизма за надзор на основния прокурор
Депутатите се захванаха с механизма за надзор на основния прокурор

Комисията по правни въпроси гледа на второ четене измененията в Наказателно-процесуален кодекс

Според Крум Зарков сегашният възел в прокуратурата, който се следи ще се развърже, в случай че всички си свършат работата. В умозаключение той добави, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс ще смъкват една тежест над страната ни , висяща от 2009 година, която не е обвързвана с личността на Иван Гешев, а с дело от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по действия, случили се през 2002 година
 Плащаме близо 470 000 лева по неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека
Плащаме близо 470 000 лева по неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека

Решенията са постановени в интервала 14.02.2023 година - 13.04.2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР