Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще инициира промени

...
Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще инициира промени
Коментари Харесай

Предлагат отмяна на задължителната изолация и карантина при COVID-19

Служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев ще инициира промени в Закона за здравето, които да разрешат отпадането на наложителната изолираност на лица, заболели от COVID-19, както и на наложителната карантина на контактните на тези лица.

Това оповестиха от пресцентъра на министерството.

След разбор на епидемиологичната обстановка в България, вземайки поради ниската заболеваемост и ниските равнища на хоспитализация и смъртност, специалистите в Министерството на здравеопазването реализираха консенсус да бъде препоръчана законодателна смяна, която да разреши анулация на въведената все още наложителната изолираност и карантина при COVID-19, показват от министерството.

На 5 май 2023 година Световната здравна организация анулира обстановката на неотложност за публичното здраве от интернационално значение заради COVID-19.

Пандемията продължи 3 години и лиши живота на над 6,9 милиона души, като нанесе тежък удар и върху международната стопанска система.

" С огромна вяра разгласявам, че COVID-19 е завършил като световна изключителна обстановка за здравето ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус, като добави, че краят на изключителната обстановка не значи, че Коронавирус е завършил като световна опасност за здравето.

Комитетът за изключителни обстановки на СЗО за първи път разгласи, че COVID-19 съставлява най-високото равнище на паника на 30 януари 2020 година

Статутът оказва помощ за фокусиране на интернационалното внимание върху дадена здравна опасност, както и за усилване на съдействието в региона на имунизациите и лекуването.

Отмяната му е знак за напредъка, който светът е постигнал в тези области, само че COVID-19 е тук, с цел да остане, съобщи СЗО, даже в случай че към този момент не съставлява изключителна обстановка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР