Служебният министър на вътрешните работи бе първият изслушан в новосъздадената

...
Служебният министър на вътрешните работи бе първият изслушан в новосъздадената
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Асен Василев се опита да кадрува в МВР 


Служебният министър на вътрешните работи бе първият изслушан в новосъздадената комисия. Стоянов, който бе в основата на поредност от разногласия сред досегашните сътрудници от ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “, първо даде 10-минутен брифинг пред публицисти, а след това повтори казаното и в комисия.

Той се оплака от оказан напън от страна на някогашния финансов министър Асен Василев. По думите му Василев е изискал от него „ една услуга “ – да назначи Недан Хаджиев за шеф на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи в Хасково. Той е някогашен шеф на Министерство на вътрешните работи в Хасково, назначен по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър в кабинета „ Петков “ и освободен няколко месеца по-късно – през есента на 2022 година, от служебния министър Иван Демерджиев.

След като Стоянов отказал на Василев, министерството на финансите забавяло одобряването на разноски за Министерство на вътрешните работи, написа „ Гласове “.

„ Да, имаше виждане за един човек, за който сподели, че аз мога да разгадавам на него, само че това не се случи. Това беше единственото му искане (на Асен Василев – б.а.). Впоследствие разбрах, че той е твърдял, че едно нещо е изискал от мен и аз не съм го приключил “, добави той в отговор на два пъти заложен въпрос от Хамид Хамид от Движение за права и свободи дали е имало напън към него от страна на Асен Василев.

Министърът отхвърли да разяснява дали Асен Василев има възможна корупционна роля в митниците и се аргументира с новия закон за противопоставяне на корупцията, съгласно който проверяващите за подобен вид закононарушения са инспекторите от новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията, прокуратурата и ДАНС. Той обаче сподели, че единствените свидетелства за другарство сред съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ и обвинените за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са техни общи фотоси, направени на входа на Агенция „ Митници “.

Стоянов съобщи, че познава Димитрови от времето, в което е шеф на ГДБОП. (Той е назначен на поста в края на май 2021 година, когато Бойко Рашков е длъжностен министър – б.а.) По думите му точно Рашков е довел Димитрови в постройката на Министерство на вътрешните работи, където ги е срещнал с всички чиновници. Калин Стоянов твърди още, че те са били чести посетители във ведомството, като ги е засичал на „ диванчето “ пред кабинета на министъра.

По време на чуването му в комисията вътрешният министър даде поръчка, че ще направи вътрешна инспекция, на база на книгата за посетили във ведомството, с цел да ревизира кои лица са посещавали Министерство на вътрешните работи и при кого са ходели.

Служебният вътрешен министър заяви още, че имал информация за „ вечеринки “ в къща на някогашния вътрешен министър Бойко Рашков, по време на които било обсъждано по какъв начин той да бъде дискредитиран, с цел да бъде заменен при ротацията на министър председателите. По думите му на тези срещи се е обсъждало още кой да бъде назначен на мястото му, както и кои други лица да се снабдят с постове в Министерство на вътрешните работи.

„ Не аз съм на тези фотоси “, сподели по време на съвещанието вътрешният министър.

В края на чуването на Калин Стоянов, Теменужка Петкова от ГЕРБ изиска от него информация за това дали Живко Коцев е заявил получения като подарък безценен часовник на стойност над 50 хиляди лв..
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР