Служебният министър на туризма д-р и министърът на външната търговия

...
Служебният министър на туризма д-р и министърът на външната търговия
Коментари Харесай

Министър Илин Димитров подписа меморандум за разбирателство в областта на туризма с Босна и Херцеговина

Служебният министър на туризма доктор и министърът на външната търговия и икономическите връзки на Босна и Херцеговина Сташа Кошарац подписаха меморандум за съгласие в региона на туризма, оповестиха от българското министерство на интернет страницата си.

С документа двете страни се ангажират за поощряване на обмена на експертен опит и познания, свързани с организацията, ръководството и действието на специфични форми на туризъм. " Меморандумът за съгласие е доста значим инструмент за възстановяване на нашето съдействие. Той ни дава доста къса правна база за общи цели в туризма ", акцентира министър и изрази вяра, че двете страни могат да основат взаимни стратегии, с които да разпространяват различните форми на туризъм, измежду които еко туризъм, рафтинг, културен и винен, които да се трансфорат в отличен образец за взаимен артикул за далечни пазари. 

На срещата беше разисквана и опцията за задълбочаване на сполучливите практики в балнео и СПА туризма, както и развиването в региона на здравния туризъм. Акцент беше подложен и на опциите за по-добра транспортна съгласуваност, по-ефективна реклама и увеличение на вложенията в туризма.

" 18 000 туристи са посетили България от Босна и Херцеговина, като се регистрира растеж от 18 на 100 ", означи министър и насочи покана към своя сътрудник за присъединяване на най-голямото ни Международно туристическо ревю " Ваканция и СПА ", което се провежда обичайно всяка година през февруари.

Обсъдени бяха и опциите за основаването на взаимно събитие, което да събере най-големите туристически субекти от двете страни – държавни институции и частни компании, а специалистите от двете министерства да образуват обща работна група през втората половина на 2023 година

Ще бъде обменена и информация за най-важните събития в туризма на двете страни, измежду които най-популярните изложби и фестивали. 

Съвместна стратегия за общи дейности в туризма се чака да бъде подписана и сред България и Гърция през втората половина на 2023 година Това стана известно след работната среща на министър с Олимпия Анастасопулу, основен секретар с сектор туристически политики и развиване в Министерството на туризма на южната ни съседка. " Сътрудничеството ни в региона на туризма е чудесно. Гърция е нашият четвърти максимален търговски сътрудник в Европейски Съюз след Германия, Румъния и Италия. За Гърция пък България е вторият по импорт търговски сътрудник от Европейски Съюз, след Италия ", акцентира на срещата министър. 



806 000 гръцки туристи са посетили България през 2022 година, което трансформира страната във втори по величина входящ пазар след Румъния, с растеж от 211 на 100. България и Гърция са и едни от най-успешните страни във връзка с възобновяване на бранша. Имахме растеж от 27 на 100 през зимата, а чакаме растеж от 5-7 на 100 за лятото на 2023 година по отношение на 2019 година

Олимпия Анастасопулу и министър Сташа Кошарац са на публично посещаване в България в границите на 68-ата сесия на Регионална комисия " Европа " към СТО, на която страната ни е хазаин. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР