Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи редактиран вариант на

...
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи редактиран вариант на
Коментари Харесай

Върховен съдия ще може да разследва Гешев и наследниците му

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков показа редактиран вид на измененията, създадени още от Надежда Йорданова, които би трябвало да разрешат дейно следствие на основния прокурор при сигнали за незаконна активност.

Промените на Зарков са направени след оценка на първичните текстове от Венецианската комисия. Добавени са и нови елементи към изискванията, при които сигналите ще се преглеждат и следствието ще се управлява.

Какво предлага екипът на Зарков:
Главният прокурор ще се проверява от висш арбитър с минимум 12 година стаж и опит в наказателното право в последните 7 години.Съдиите ще се избират на инцидентен принцип от лист, в който ще членуват отговарящи на изискванията магистрати по свое предпочитание.Работата им като проверяващи магистрати ще може да продължава не повече от 2 години. Ако следствието против основния прокурор се е затлачило - избира се нов арбитър.ВСС няма право да откаже да назначи определения проверяващ арбитър, само че ще се вкара механизъм за искане на отвода му.Втори арбитър от този лист ще дава отговор за вътрешния надзор по следствието, в случай че първият открие данни за незаконно действие на основния прокурор.Ако проверяващият арбитър не открие данни за закононарушение в един сигнал, той ще се праща в Софийската градска прокуратура за повторна преценка. Решението на СГП също ще може да се апелира, този път пред съд.ВСС ще може да освобождава предварително основния прокурор единствено с 13, а не досегашните 17 гласа.
Промените в прокуратурата се вършат като част от уговорките, които България сама заложи като условия за приемане на средствата по Плана за възобновяване и резистентност.

Предлага се още ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да се избират с болшинство от 13, а не 17 гласа. За да има избор, наложително ще е " За " претендента да гласоподава и болшинството от членовете на Съдийската гилдия.

Зарков не вижда вид, в който всички съдии биха се отказали да проверяват основния прокурор. По думите му - доброволното им включване в " клуба " на евентуалните проверяващи съдии ще е въпрос на чест, отговорност и опция за професионално доказване.

Проектът към момента е надалеч от Народното събрание.

Първо ще би трябвало да бъде подложен на публично разискване в продължение на един месец, след което да се утвърди от Министерски съвет.

Това значи да се внесе в Народното събрание към началото на 2023 година, а Народното събрание да " удържи " задоволително дълго, с цел да може да го гласоподава в цялостната процедура.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР