Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен

...
Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен
Коментари Харесай

Правосъдният министър подпука прокурори заради бивш кмет

Служебният министър на правораздаването Иван Демерджиев показа пред Висшия правосъден съвет документи по 3 случая, свързани с активността на някогашния кмет на Пловдив Иван Тотев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за следствия, прегледани от 4 профилирани прокурори. Според документите на министъра следствията са прекъснати едновременно, а са почнали по друго време, което е най-малкото необичайно.

През март тази година две от делата са прекъснати по едно и също време. Това съгласно Демерджиев е необичайно, тъй като през април е прекъснато и третото. Така Тотев е амнистиран и влиза в изборите за Народно заседание.

Демерджиев уточни, че в материалите по делото пред Конституционен съд, по искане на предходния правосъден министър Янаки Стоилов, основният прокурор Иван Гешев е приложил публикация със заглавие " Гешев и справедливостта ", в която се посочвало, че той е " нов център на политическата власт ". Става дума за делото, по което Стоилов желае Конституционен съд да се произнесе има ли право правосъдният министър да желае предварително преустановяване на мандата на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. В този смисъл Демерджиев попита дали прекратяването на трите каузи против Тотев са част от тази му функционалност (на Гешев) и тя характерна ли е за прокуратурата.

Делата против Тотев са от 2016, 2018 и 2020 година. Едното досъдебно произвеждане е за зоопарка, другото е за отклонени пари от планувани за разчистване на гробищни паркове, а третото е обвързвано с градския превоз.

Демерджиев уточни, че незабавно щом в Министерство на правосъдието постъпи писмо от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, ще даде всички данни по случая " Осемте джуджета ". По този проблем има доста документи. Основният от тях е отчет на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ", в който има разказани редица диалози, разпоредби, част от които устни. Има и документирани изказвания на редица участници в това " неприятно събитие ", изясни правосъдният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР