Служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че НАП ще

...
Служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че НАП ще
Коментари Харесай

НАП започва проверки на фирмите с обществени поръчки

Служебният министър на финансите Асен Василев разгласи, че Национална агенция за приходите ще стартира да ревизира по-често огромни компании, които са получавали публични поръчки, които търгуват с акцизни артикули и които имат огромни наличия на каса.

„ Става въпрос за предприятия с наличност на каса от над 100 хиляди лева Компанията с най-големи такива наличия е в строителния бранш и е заявила 32 млн. лева на каса “, разяснява министърът по време на изявление в БиТиВи.

Той добави, че от огромните несъбрани отговорности през последните 3 години, които възлизат на 10 милиарда лева, към половината са наказателни лихви, а действително дължимото е 5 милиарда лева

Някои от задължените към държавния бюджет компании към този момент са се свързали с Национална агенция за приходите, с цел да разясняват благоприятни условия за разсрочено погасяване. Такъв образец е била компанията „ Брикел “, свързвана с предприемача Христо Ковачки, която дължи на хазната 42 млн. лева, добави Василев.

Министърът също по този начин добави, че ще разпореди инспекция в Фонда на фондовете, тъй като се оказва, че той работи на загуба и се постанова да бъде субсидиран от страна на Министерството на финансите.

„ Този фонд, който би трябвало да ръководи парите, които се дават по гаранционни схеми, ръководи малко над 1 милиарда лева публичен запас, главно от европейските оперативни стратегии. Тази седмица ще създадем подробен обзор какво се случва там, защото за мое огромно удивление той е на загуба “, изясни Василев.

Министърът предвижда, че страната може да се впише в планувания в бюджета недостиг от 4,9 милиарда лева, само че това не значи, че актуализация на бюджета не би трябвало да се прави. Такава обаче може да бъде утвърдена само от настоящ парламент, заради което няма да е задача на служебното държавно управление към този момент.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР