Служебният кабинет ще предложи бюджет, който предвижда 12% увеличение на

...
Служебният кабинет ще предложи бюджет, който предвижда 12% увеличение на
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Ще предложим увеличение на пенсиите и учителските заплати в новия бюджет

Служебният кабинет ще предложи бюджет, който планува 12% нарастване на пенсиите и покачване на учителските заплати, само че разточителните приходи за страната не могат да продължат прекомерно дълго. Това съобщи в " Панорама " вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му има цели, по които може да се откри консенсус, само че за тях ще би трябвало и работещ парламент:

" На първо място - устойчиви обществени финанси, само че и политика по приходите, повече обществена отбрана, повече адресиране на обществените неравенства. Служебният кабинет ще предложи бюджет с 12% нарастване на пенсиите, покачване на учителските заплати. Трябва да продължи политиката по приходите, само че не могат да продължат прекомерно разточителните разноски за страната, да вземем за пример във връзка с бизнеса - би трябвало да оказваме помощ на най-уязвимите ", съобщи Пеканов.

На второ място е правосъдната промяна, която не е нещо нереално и не би трябвало да се вършат кръгли маси за провеждането ѝ, разяснява още той.

" Тя преди всичко е изискване по Плана за възобновяване и резистентност, на второ място министър Крум Зарков и служебният кабинет приготвиха законопроектите, които извършват изискванията по ПВУ, както и упованията на европейските ни сътрудници нещо да се движи по тази линия. Това ще усъвършенства живота на българските жители и ще ни помогне за тематиката Шенген ".

Другият главен приоритет е образованието - България може да бъде измежду първите в редица научни дисциплини, спортове и други, съобщи Атанас Пеканов.

За осем месеца мандат служебното държавно управление е било длъжно да кажем за всички проблеми, които пристигнали отпреди уточни още вицепремиерът.

" Да, разноските през предходната година бяха нараснали повече от повишаването на приходите, такива бяха заложените политики и това отваря някои проблеми за бюджета. Ние ще предложим подобен вид, с който се надяваме да ги затворим. По тематиката за еврозоната - там Народното събрание беше спирачката. По същия метод и законите за Плана за възобновяване и резистентност ".

Той прикани новия парламент бързо да прегледа и одобри оставащите 12 закона по ПВУ, с цел да можем да получим идващия транш от 724 млн. евро.

По думите на Пеканов инфлацията спада.

" В момента фокусът е върху храните. Правим първи стъпки, има утешение. Има метод с по-меки ограничения да се реализира това, има метод и с по-агресивни като в други страни. Ние за момента използваме по меките ограничения, не желаеме изцяло да унищожаваме пазарната стопанска система и конкуренцията ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР