Служебният кабинет е оставил пълен батак в хуманитарната програма за

...
Служебният кабинет е оставил пълен батак в хуманитарната програма за
Коментари Харесай

Пълен хаос! 99 хотела с украинци са накарани да връщат пари

Служебният кабинет е оставил цялостен батак в филантропичната стратегия за настаняване на украински бежанци по хотелите у нас. Едва при започване на юни са платени 1,5 млн. лева за нощувки от предишния юни. Тогава е получил зелена светлина от министрите и първият транш за настанените от началото на тази година. При това за март сумата е негативно число, т.е. общата сметка е за връщане, а не за предоставяне. Отделно 99 компании, организации, две общини и дори два университета имат да връщат 1,2 млн. лева, които не са приети. Някои хотелиери настояват, че имат да връщат, макар че не са получили пари. Други се оплакват, че са получили доста по-малко, в сравнение с са похарчили. Трети са се отчели на три места, само че ги няма в ни един лист, предава Сега.

Това се вижда от решение на служебното държавно управление за заплащане на суми по програмата и възобновяване на непризнати разноски за интервала юни 2022 – март 2023 година То е взето на 2 юни, само че бе оповестено седмица по-късно, откакто хотелиери се разпалиха, че не са получили и стотинка за нощувките от тази година. Тези от тях, които имат да връщат пари, разполагат с едномесечен период, за разлика от страната, която в средата на годината е сколасала да заплати малко над 6 млн. лева от разноските за настаняване на бежанците от Нова година насам. Тази картина се разкрива на фона на координирана офанзива към предходното постоянно държавно управление, която служебният вътрешен министър Иван Демерджиев инициира безусловно в последните си дни на поста.

В решението е първото заплащане на хотелиерите за тази година. През февруари имаше 2-3 транша, само че за разноски, направени предходната година. За януари окончателната сума за заплащане след всички верифицирания и приспадания е 3,85 млн. лева За февруари за заплащане са отредени още 2,55 млн., като за нито един хотел няма негативна сума. За март обаче против някои хотели написа 0 лева, а против други – негативни суми. Въпреки че има и утвърдени заплащания, общата равносметка за месеца е минус 1,517 млн. лева В последна сметка за 10 месеца служебният кабинет е одобрил заплащания общо за 17 567 339 лева, като от тях единствено 6,4 млн. лева са за тази година. По данни на украинския портал сега настанени в хотели и други бази са 9468 души.

По втори лист за същия интервал от 10 месеца са избрани и суми за връщане след засичане на информацията, която се подава на три места. В този лист има 99 компании и организации, а общата сума за възобновяване е 1,76 млн. лева Някои компании „ горят “ с много огромни суми. Най-голямата е 165 609 лева, на „ Фърст Лайн Хотелс “ – компанията зад хотел „ Роял бей “, Елените. Тази компания е подслонила до 852 души през юни-септември 2022 година, за което са й платени към 782 хиляди лева

161 500 лева има да връща компания „ Интенсо “, която в туристическите уеб сайтове излиза с 3 хотела в Слънчев бряг. Тя е отчитала нощувки единствено до август 2022 година, като по-голяма сума е получила за юни 2022 година, когато е имала 941 настанени украинци, за които са й платени 255 893 лева За юли са записани 93 настанени, а изплатената сума е 205 737 лева Именно от този интервал има отхвърлени нощувки, тъй като разликата след верифицирането е минус 170 797 лева

С непризнати нощувки не са единствено хотелиери. В листата е и Стопанската академия в Свищов, която има да връща 2268 лева Висшето учебно заведение е взело участие в програмата до юли в това число, като е получило един път 2976 лева за 6 души (юли) и един път 3708 лева за 15 души (юни). Академията, която не е в цветущо положение поради орязания банкет в нейните специалности, въпреки всичко подслони бежанци за разлика от доста министерски бази, които отказваха да лишават почивката на чиновниците.

Пари има да връща и Софийският университет, който се е присъединил в програмата през октомври, като приема 23 украинци. За това първо е получил 7548 лева, само че в този момент има да връща 1128 лева В „ черния “ лист са и две общини – Средец има да връща 1710 лева, а Смядово – 1272 лева Тук са и горското в Ловеч (ще връща 4029 лева.), държавната компания „ Ученически отдих и спорт “, която е начетена с 28 830 лева Курортът Албена би трябвало да възвърне 86 273 лева, „ Супер Боровец “ – 3553 лева и така нататък

В листата за приемане има десетина доста впечатляващи суми. Ахтополската „ Е и К Турист Груп “ да вземем за пример има да взема 1 604 596,65 лева, като е настанявала украинци през всичките 10 месеца, само че за март също е единствено с негативна сума – към 90 000 лева Почти 1 млн. лева има да получава небезизвестната компания на МО „ Военни клубове и военно-почивно дело “, която е от дребното изцяло изрядни и няма да връща нищо. „ Каскадас Резорт енд Спа “ в Слънчев бряг също има внушителна сума за приемане – над 815 000 лева Още няколко хотела имат да получават над половин милион, което повдига въпроса по какъв начин оцеляват при такова голямо закъснение в заплащанията.

Етикети: украински бежанци
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР