Служебният енергиен министър Росен Христов не само не се притеснява

...
Служебният енергиен министър Росен Христов не само не се притеснява
Коментари Харесай

Енергийният министър се похвали какво е направил с Лукойл

Служебният енергиен министър Росен Христов освен не се тормози от инспекции, само че е и горделив с постигнатото през мандата, разгласи самият той в изявление за Българска национална телевизия.

Виждам работа в Народното събрание, която е обвързвана с битка с президента, а не това, за което ги е пратил народът, съобщи Христов и прикани депутатите да работят повече по законопроектите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. По думите му служебното държавно управление си е свършило работата по тематиката.
-->
Христов чака да бъде образувано по-скоро постоянно държавно управление. " Нужни са ни дълготрайни вероятности, с цел да можем да изпълним измененията през идващите години ", съобщи той.

Според него при първото служебно държавно управление фокусът е бил да бъде извадена страната от енергийната рецесия и да бъде отстранена зависимостта от Русия, а при второто - дълбока евроатлантическа интеграция с лидерска роля.

Христов регистрира като заслуга на служебното държавно управление свалянето на цените на горивата на " Лукойл ".

" Накарахме " Лукойл " да си заплаща налозите в България, подписахме няколко знакови интернационалните съглашения за инфраструктура, тъй че да сме обезпечени за дълготраен интервал. Второто сегашно служебно държавно управление подписа дълготрайни контракти с водещи производители и снабдители на газ, директни, без медиатори, напълно неруски газ ", съобщи Христов.

На въпрос по какъв начин служебният кабинет е спрял зависимостта от Русия, той сподели: „ Неизпълнението на контракта докара до съветските доставки на газ, само че на по-висока цена. Ние договорихме достъп до турската инфраструктура, която ни даде опция в този момент да внасяме газ от други източници. Ние имаме контракти в този момент с американски и европейски компании, като единственото изискване е газът да не е съветски. Нашите цени са извънредно конкурентни сега. Втечненият газ, който доставяме е на цената на тръбопроводния азербайджански “.

Мисли се в посока България да предяви искания към „ Газпром “ за прекъсването на доставките на природен газ, като България деликатно следи какво се случва при наши интернационалните сътрудници, които се сблъсквали с сходна обстановка. „ Трябва да се създадат разбори, с цел да имаме огромна възможност да спечелим делото. Работи се с задгранични компании. Вярвам, че до месец-два ще имаме направена позиция, с цел да стартираме един арбитраж “, сподели Христов. Той съобщи, че за момента не е конкретизирана сумата, която ще желаяме от Русия като неустойки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР