Служебните правителства могат да бъдат отменени с Велико народно събрание,

...
Служебните правителства могат да бъдат отменени с Велико народно събрание,
Коментари Харесай

Тома Биков:Служебните правителства могат да бъдат отменени с Велико народно събрание

Служебните държавни управления могат да бъдат анулирани с Велико национално заседание, тъй като те са вписани в частта „ Правомощия на президентската институция. Това значи да отнемем пълномощията от президентската институция, а това може да се случи единствено с Велико национално заседание. Това съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

За ГЕРБ – чисто партийно и като тактика за предизборната акция, нямаме искания към това дали изборите да бъдат 2 в 1 или да са настрана. Това е ангажимент на президента. Така че – ще се съобразим с него “.

Партията се старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея.

Мисля, че откакто през днешния ден президентът връчва мандат на Има Такъв Народ, в случай че те го върнат незабавно, би могло да се влезе в периода и за 2 в 1 избор. Дори би могло и за 2 юни да се влезе в период. Има задоволително време. Срокът не е изпуснат. Не виждам за какво е това напрежение ”, акцентира още Биков.

„ Има нова конституционна процедура.

Тя е ясно написана – кои хора биха могли да заемат поста длъжностен министър председател. Доколкото видях, и президентът ще се съобрази с това. Не мисля, че сега има конституционна рецесия. Друг е въпросът до каква степен това е най-оптималният вид за тази процедура. Нашата позиция, при приемането на Конституцията беше това, което обвързвано със служебното държавно управление – да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на Народно събрание и да се даде опция на Народното събрание да управлява служебния кабинет. Няма по какъв начин да няма служебно държавно управление, в случай че не бъде свикано Велико национално заседание. Аз се занимавам, апропо, със служебни държавни управления. Даже съм написал още през 2016 година. Издадох я през 2019 година. Още преди Радев въобще да бъде президент я написах “, добави Биков.

SafeNews припомня, че вчера президентът Румен Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, а те го върнаха незабавно.  7-дневен е срокът за осъществяване на мандата при връчването му при първия и втория, само че при третия подобен период не е избран. Датата на предварителните избори зависи от това по кое време третият мандат ще бъде върнат.

Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ изразиха решителност, че биха върнали мандата, в случай че го получат. Единствено от „ Възраждане “ заявиха, че биха го осъществили, в случай че им бъде връчен мандатът.

 

Източник: Нова телевизия

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР