Служебна тайна се оказаха всички решения за образуване на производство

...
Служебна тайна се оказаха всички решения за образуване на производство
Коментари Харесай

ТАЙНА! Пламен Терасата засекретил чие е отнетото от КПКОНПИ престъпно имане

Служебна загадка се оказаха всички решения за формиране на произвеждане за лишаване на нелегално добито имущество на антикорупционната комисия (Комисията противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

Това оповестяват от Антикорупционния фонд (АКФ), базирайки се на заповед от 2018 година, подписана от тогавашния ръководител Пламен Георгиев – Терасата, който подаде оставка след абсурда „ Апартаментгейт “.

Според АКФ заповедта е в нарушаване на закона, който не разрешава информация да се афишира за служебна загадка за повече от шест месеца. Те назовават решението рисков административен произвол.

Новината стана известна на съвещание в границите на правосъдното дело, заведено от организацията поради отхвърлен достъп до решенията на Комисията за предявяване на иск за лишаване на нелегално добито имущество от 2018 до в този момент. Делото се преглежда от Административен съд – София-град.

Според заповедта всички решения на антикорупционната комисия за формиране на произвеждане за лишаване на нелегално добито имущество са служебна загадка и не могат да бъдат оповестявани.

Реклама

„ Приемането на сходна заповед е скандално ограничаване на правото на обществото да е осведомено за активността на един от основните антикорупционни органи в страната. Дейността по лишаване на нелегално добито имущество съставлява най-обемната сфера на активност на КПКОНПИ, в която са заети максимален брой нейни чиновници и се издават максимален брой актове, в пъти повече спрямо другите посоки от работата на Комисията “, пишат от Антикорупционния фонд.

Заповедта на Георгиев прави тази активност изцяло секретна. „ Обществеността не може да се осведоми за това какви инспекции е направила комисията, какъв разбор на обстоятелствата е направила и до какви правни заключения е достигнала, с цел да вземе решение за формиране на дело.

Тази заповед непосредствено опонира и на Закона за отбрана на класифицираната информация. По закон, с цел да бъде класифицирана една информация като „ служебна загадка “, нерегламентираният достъп до нея би трябвало да поврежда ползите на страната или различен правнозащитен интерес “, прецизират от АКФ.

Според организацията информацията за решенията антикорупционната комисия по никакъв метод не поврежда ползите на страната. “Обратното – тя дава опция на обществеността да образува мнение за обстоятелствата и изводите, въз основа на които КПКОНПИ инициира производства за лишаване на имущество на жители.

По своята същина това е социална информация, която не може да бъде класифицирана, изключително пък безпределно. Не могат да се възприемат и възможни доводи за отбрана на персонални данни, доколкото в такива случаи законът позволява тяхното изтриване.

Освен това, точно персоналните данни на засегнатите лица и информация за имуществото им, предстои на издание в Държавен вестник, незабавно след формиране на делото, по иск на КПКОНПИ “, пишат от АКФ.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР