Служебен министър съобщи важна новина за България, която касае влизането

...
Служебен министър съобщи важна новина за България, която касае влизането
Коментари Харесай

Министър Велкова: НАП и КЗП ще следят за спекула при въвеждането на еврото

Служебен министър заяви значима вест за България, която касае влизането ни в еврозоната.

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), Националната организация за приходите (НАП) или различен орган ще следи за вероятно спекулативно покачване на цените при влизането на България в еврозоната, декларира служебният финансов министър Росица Велкова. Контролът върху спекулата ще се регламентира в бъдещия закон за еврото, излиза наяве от думите й. 

Велкова показва, че най-важното за България по пътя към еврозоната е приемането на три законопроекта - промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари, Кодекса за обезпечаване и Търговския закон, които към този момент са в Народното събрание, написа econ.bg.

През февруари България ще показа на съвещанието на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) всички данни, свързани с осъществяването на числовите критерии за еврото - за бюджетния недостиг, дълга, инфлацията и дълготрайните лихви. Тъй като София не извършва критерия за инфлацията, ще се водят договаряния. След това от направените заключения България ще реши дали да подаде заявление за правенето на конвергентен отчет (документ, даващ оценката на Европейската комисия и Европейската централна банка до каква степен дадена страна извършва условията за участие в еврозоната).

Очаква се оповестеният недостиг на начислена основа и на касова основа да бъде по-нисък от предвижданията, в началото оповестени в края на предходната година. На начислена основа се чака дефицитът да се намали от 2,9 на 2,8%, а на касова - от 1% на 0,8%. 

Финансовият министър споделя още, че служебното държавно управление ще внесе проектобюджет за 2023 година в Народното събрание, само че не стана ясно по кое време ще се случи това поради късия период до разпускането на 48-я парламент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР