"Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата "Олимпик". Получихме

...
"Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата "Олимпик". Получихме
Коментари Харесай

Службите проспаха аферата Олимпик, искаме оставка на цялата КФН

"Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата "Олимпик ". Получихме оставката на зам.-председателя на КФН, само че това не е задоволително. Искаме оставката на цялата Комисия за финансов контрол ". Това съобщи секретарят на ПГ на "БСП за България " Филип Попов в ефира на БНР.

Той акцентира, че КФН е имала опция да влияят, управляват и изискват информация във връзка с всеки един осигурител, който оперира на територията на България. Попов изясни, че "Олимпик " е записана още 2009 година в България.

"Собственикът й, който е записал компанията в Кипър, е някакъв испанец Диего, на който е неразрешено в родината му Испания, да прави каквато и да било финансова активност. Но той от 2009 до 2018 година безпроблемно работи в България и изкарва от българските жители към 21 млн. евро. Това е фрапиращо ", разяснява националният представител.

Според него още 2009 година е трябвало да се обърне внимание кой е той и за какво в Кипър няма нито една лавица, нито едно евро от застраховки, а всичко е ориентирано към България.

"КФН би трябвало да потърси отговори на тези въпроси, а не в този момент да се чудят какво да вършат с тези над 200 000 български жители ", сподели още Попов. По неговите думи решението, което ръководещите одобриха в Народно събрание, е безусловно бланкетно и се пробва да замете под килима всички проблеми.

"В нашето предложение ясно се споделяше - държавното управление да потърси обезщетение за възобновяване на сумите на тези 200 000 български жители. Управляващите одобриха решение, в което се споделя - да се потърси опция за оказване на помощ. Каква помощ - психическа, финансова, правна? ", попита депутатът от левицата.

Филип Попов изясни, че гаранционният фонд е основан от вноските на всички застраховани. "Има опция хората да бъдат обезщетени от българския гаранционен фонд, а по-късно крайната сума да бъде възобновена от кипърския. Вчера Ралица Агайн увери, че във фонда има задоволително пари ", сподели още той. Попов обърна внимание, че "Олимпик " не е българска компания и по закон не е трябвало да внася в българския гаранционен фонд, само че са събрани към 2 млн. лева "А в този момент пък желаят да ги връщат. Кашата е тотална ", разяснява още той. Попов е безапелационен, че тази тематика не може да бъде затворена, до момента в който не бъдат обезщетени тези 200 000 индивида, които напълно добросъвестно са си създали застраховки. "Комисията е тази, която би трябвало да отбрани ползите на българските жители. А в този момент е ред на страната да се погрижи за тези хора, само че поради вчерашното решение на ръководещите не мисля, че ще се случи ", добави националният представител.

По мотив Търговския указател, Попов разяснява, че става въпрос за доста сензитивна информация и този проблем касае всеки български жител. "ГЕРБ ръководят България към този момент 10 години. Не могат непрестанно да трансферират виновност и да връщат времето от преди 50, 100 години или времето на хан Аспарух. Трябва да си поемат отговорност ", безапелационен е националният представител. По неговите думи през вчерашния ден е станало ясно, че е имало отчет до министъра на правораздаването във връзка с компетентността на ръководителя на Търговския указател, само че не са били подхванати съответни дейности и ограничения. "Стана ясно, че в този Търговски указател не може да се запази надеждно информацията, а са дадени доста пари. Никой не сподели какви вреди са нанесени върху българската стопанска система и бизнес ", сподели още Филип Попов.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР