Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини, обясни Веселин Тодоров,

...
Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини, обясни Веселин Тодоров,
Коментари Харесай

Шефът на „Сиела Норма“: Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини

Службите ревизират чиновниците, които поправят дефектиралите машини, изясни Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на „ Сиела Норма “ - компанията, която доставя машините за изборите пред NOVA NEWS.

Наличните устройства са над 12 800, като част от тях са развалени. Преди последния тур на президентските избори за ремонт са били малко под 600 машини.

Гаранционната поддръжка, с която е ангажирана компанията, става не по време на вота, а преди този момент, изясни той. По думите му към този момент е почнала връзката с ЦИК за идните избори, с цел да се направи профилактика на дефектирали машини. Самата профилактика обаче - още не.

„ Когато някой нещо би трябвало да прави, той би трябвало да бъде тестван от всички служби – Министерство на вътрешните работи, ДАНС “, уточни Тодоров. Той позволява, че чиновниците се ревизират за досиета в службите.

„ Те не ни дължат пояснения, споделят: „ Този - да, този – не “. Ако са те спрели с 0,5 промила, примерно, това ти се записва някъде и може да бъде решено, че ти си не доста многообещаващ, в случай че си разрешаваш да караш пил “, описа Тодоров и посочи, че предходната година са били проверявани 3 - 4 пъти.

„ Проверката се чака да стартира до дни, то е в ресора на службите. Предполагам в ресора на министър Демерджиев “, сподели още Тодоров.

„ Машините са толкоз, колкото имаше и преди “, добави той.

„ Ако в миналото Народното събрание реши да се работи еднотипно и в дребните обитаеми места, където са дребните секции, биха могли да се закупят още към 2000 машини, с цел да се покрият и секциите с под 300 гласоподаватели. Но това е тематика за идващия парламент, в случай че изобщо на някой му е значимо “, разяснява Тодоров.

На въпрос не е ли подозрително машините обаче да се съхраняват в частен склад, той отговори по този начин:

„ Това, че складът е частен, съгласно мен, е добре. Държавата не е доста годна да прави каквото и да било, тя може да управлява, да надзирава, да основава нормативна уредба, само че нали виждате - няма молове и хипермаркети, строени от страната “.

Вчера в изявление пред Bulgaria ON AIR изпълнителният шеф на „ Сиела Норма “ изясни, че складът е сертифициран по всички стандарти за сигурност. Жандармерията непрестанно също го охранява. Наемът за предпазване на машините е 110 хиляди лева месечно като евентуално сумата не е същата, когато устройствата не са в придвижване.

Председателят на публичния съвет към ЦИК Стоил Цицелков също разяснява тематиката.

„ Тези машини постоянно са били съхранявани в този склад. Охраната се обезпечава от Министерство на вътрешните работи. Там има положителни условия за предпазване. Друг е въпросът, че в случай че е толкоз значимо, страната има запас, може да обезпечи места “, сподели той пред NOVA NEWS. По думите му практиката в България е посочила, че проблемите се случват най-често на равнище СИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР