Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към посолствата и консулствата на

...
Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към посолствата и консулствата на
Коментари Харесай

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към посолствата и консулствата на България в чужбина могат да бъдат въвлечени в процеса по привличане в страната ни на висококвалифицирани фрагменти от трети страни. Това сподели зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов по време на съвещание на Икономическия и обществен съвет (ИСС), който разиска и одобри " Анализ на опциите за опростяване и ускорение на процедурите за достъп до пазара на труда на служащи и висококвалифицирани фрагменти от трети страни за потребностите на българския бизнес ". 

В полемиката участваха още ръководителят на Икономическия и обществен съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров, ръководителят на КНСБ Пламен Димитров, както и представители на заинтригуваните институции.

Зам.-министър Павлов посочи, че комерсиалните аташета на България могат да подкрепят процеса като популяризират информация за потребността на българския бизнес от висококвалифицирани фрагменти.  Според него представителите ни в СТИВ биха били потребни и като спомагат за облекчение на дългите периоди за обработка на документи за кандидатстване за работа в страната ни.

Павлов подчертава и на нуждата от задържането на висококвалифицирани фрагменти в България, както и на връщането у нас на българите от чужбина, които той назова голям запас както като брой, по този начин и като качество. 

" Всичко това следва да се случи в синхрон и с наредбите на Европейски Съюз, да бъде деликатно премислено, тъй че да не се основава обществено напрежение и опасност за националната ни сигурност ", сподели икономическият зам.-министър. Той добави, че въпросът с  привличане на висококвалифицираните фрагменти от трети страни изисква и добра съгласуваност сред всички институции, въвлечени в процеса, тъй че да се открият бройките, квотите и пазарите към които следва да се насочим.

Павлов изрази вяра, че изводите и рекомендациите в показания разбор ще бъдат в помощ на българските работодатели. " Невъзможността на бизнеса да намира задоволително работна мощ, му пречи да пораства ", сподели той.
Сред рекомендациите на признатия по време на съвещанието на ИСС документ са установяване на водеща институция в дебата за трудовата миграция, координация на законодателните начинания по тематиката, дигитализиране на процесите, свързани с наемането на висококвалифицирани фрагменти от трети страни и други

Икономическото министерство е директно ангажирано с въпроса за трудовата миграция като основател на срещи с представители на бизнеса и институциите за разискване на тематиката за намиране на висококвалифицирани фрагменти от трети страни. По време на тях бе направен план на План за деяние в региона на трудовата миграция – 2024 година с включени оферти на бизнеса за съответни ограничения, касаещи законодателни начинания и административни процедури. Анализът, утвърден от ИСС, е създаден по решение на Министерски съвет.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР