Службата за сигурност на Украйна съобщи в събота,че е разкрила

...
Службата за сигурност на Украйна съобщи в събота,че е разкрила
Коментари Харесай

Украйна разкри за 40 млн. долара при купуването на оръжия

Службата за сигурност на Украйна заяви в събота,че е разкрила корупционна скица при закупуването на оръжия от армията на страната на обща стойност, еквивалентна на към 40 милиона $, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Съобщението за всеобщи измами с публични поръчки, доказано от министерството на защитата на Украйна, ще има голям отклик в страната, която от съвсем две години е жертва на нашествието на Русия.

Борбата за премахване на ендемичната корупция остава главен проблем, до момента в който Украйна продължава напъните си да си обезпечи участие в Европейски съюз.

ССУ заяви, че следствието е „ разкрило чиновници на министерството на защитата и шефове на оръжейния снабдител „ Лвов Арсенал “, които са присвоили близо 1,5 милиарда украински гривни при покупката на снаряди.

„ Според следствието някогашни и сегашни високопоставени чиновници на министерството на защитата и ръководители на свързани с ведомството компании са взели участие в злоупотребата.

Присвояването е включвало и закупуването на 100 000 минохвъргачки за военните.

От ССУ оповестиха, че контракт за снарядите е бил подписан с „ Лвов Арсенал “ през август 2022 година – шест месеца след началото на войната, и заплащането е осъществено авансово, като част от средствата са преведени в чужбина.

Но оръжия по този начин и не са били доставени, а част от средствата по-късно са преместени в други задгранични сметки.

В изказването се споделя, че на общо пет лица от министерството и чиновници на доставчика на оръжия са били връчени „ уведомления, че са обвинени " – първи стадий в украинското правосъдно произвеждане.

Един обвинен е арестуван при опит да пресече украинската граница.

Корупцията в армията е изключително сензитивен въпрос в Украйна, защото страната се пробва да поддържа висок дух във военно време и да се показа в позитивна светлина предвид на присъединението си към 27-членния Европейски Съюз.

Министърът на защитата Олексий Резников беше освободен през септември поради разнообразни случаи на корупция, макар че се радваше на солидна известност до момента в който представляваше Украйна в полемики със западни съдружници.

Макар да не се твърди, че Резников е взел участие персонално в злоупотреби, имаше няколко случая на корупция измежду военните по време на неговото ръководство – за доставяне на войските с храна и за обезпечаване на уместно облекло за военнослужещите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР