Украйна твърди, че е идентифицирала руски командир, обвинен в зверствата в Буча

...
Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е идентифицирала руски
Коментари Харесай

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е идентифицирала руски командир, който е обвинен, че е давал заповеди да се стрелят по цивилни.

СБУ обяви в изявление в четвъртък, че разследва Вадим Овчинников, командир на руска разузнавателна група, за когото се твърди, че е наредил разстрела на украинско семейство по време на окупацията на град Буча през март 2022 г.

„Службите за сигурност установиха самоличността на още един руски окупатор, който участва в масовите убийства на цивилни по време на окупацията на Киевска област. Извършителят е старши лейтенант Вадим Овчинников, командир на разузнавателен взвод от 37-а отделна мотострелкова бригада от състава на 36-а общовойскова армия на Източния военен окръг на Руската федерация“, се казва в съобщението на СБУ.

СБУ твърди, че Овчинников е „взел пряко участие в превземането на селата Севериновка, Мотижин и Копилив в района на Буча“ и е обикалял територията с бронирани машини „за да сплаши местните жители“, придружен от свои подчинени.

СБУ твърди, че по време на акция в началото на март 2022 г. Овчинников е наредил на подчинените си да открият огън по два автомобила с цивилни, които са се движили към руската бойна машина на пехотата.

„Украинско семейство е било в колата и са се опитвали да напуснат Севериновка към Уман в Черкаска област“, ​​се казва в изявлението и се добавя, че „мъж, съпругата му и 15-годишната им дъщеря са били убити на място“ и оцеля само най-малката дъщеря, която беше на 9 години.

Според разследването „престъпната заповед за разстрел на местни жители“ е изпълнена от петима подчинени на Овчинников, чиито имена СБУ е включила в изявлението.

Овчинников и неговите съучастници са разследвани за „нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с умишлено убийство, извършено от група лица по предварителен сговор“, се казва в изявлението.

СБУ не съобщи никаква информация за местонахождението на заподозрените, като само отбеляза, че „се предприемат всеобхватни мерки за справедливо наказване на руските военнопрестъпници, независимо къде се намират“.

Буча, град северозападно от Киев, беше окупиран от руски войски малко след началото на нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Според украинската генерална прокуратура руската армия е извършила хиляди военни престъпления в района на Буча и стотици хора бяха убити само в град Буча, преди да бъде освободен през март 2022 г.

Кремъл отрече всякакво участие в масовите убийства и повтори неоснователни твърдения, че изображенията на цивилни тела са фалшиви.

Си Ен Ен се обърна за коментар на украинските обвинения към руското министерство на отбраната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР