Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на

...
Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на
Коментари Харесай

САЩ наложиха санкции на 10 физически лица в Западните Балкани и техни фирми

Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) към Министерството на финансите на Съединени американски щати уточни осем физически лица и шест юридически лица в сходство със свързаната със Западните Балкани. В рамките на координирано деяние Държавният департамент на Съединени американски щати също уточни две физически лица и 12 структури.


" Русия продължава да употребява въздействието си в Западните Балкани, с цел да попречва интеграцията на района в интернационалните институции и организации, както и да употребява основни юрисдикции, с цел да улесни нападателните си дестабилизиращи действия ", съобщи заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън.

" Днешното деяние удостоверява по-широките старания на държавното управление на Съединени американски щати за поощряване на мира, стабилността и функционалното демократично ръководство в района на Западните Балкани. "

Департаментът включва в листата Миша Вачич, сръбски политик, за присъединяване в проведените от Кремъл противозаконни референдуми за анексиране на окупираните от Русия територии в Украйна през септември 2022 година Департаментът показва и Ненад Попович, някогашен сръбски държавен чиновник, и обвързваните с него сдружения. Попович поддържа тесни връзки с Кремъл и употребява мрежата си за корупционни схеми за струпване на персонално благосъстояние.

Едновременно с това Министерството на финансите постанова наказания на осем физически лица и шест формирания в Босна и Херцеговина (БиХ), Черна гора и Северна Македония, които директно улесняват съветското въздействие или чиито корупционни действия се възползват от съветското въздействие. Тези лица и формирания също по този начин попречват значими промени и прогрес към присъединение към Европейски Съюз. С тези обозначения държавното управление на Съединени американски щати цели да промени държанието на забърканите лица и да се бори с локалната корупция, проведената престъпност, противозаконните покупко-продажби и търговията с въздействие, които подкрепят съветското зловредно въздействие:

Сергей Самсоненко с двойно поданство на Русия и Северна Македония и богат предприемач, живеещ в Северна Македония. Той е обвързван с корупционни схеми с Орце Камчев. Съпругата му Ирина Самсоненко, също с двойно поданство на Русия и Северна Македония. Майката на Орце Камчев - Ратка Куноска Камчева.

БГНЕС напомня, че Камчев е глобен от Министерството на финансите на Съединени американски щати заради корупция, пране на пари, подкупи и застрашаване на сигурността на Западните Балкани.

Миодраг " Дака " Давидович и Бранислав " Брано " Мичунович са глобени в Черна гора. Те са упрекнати в пране на пари за незаконни синдикати и контрабанда на цигари, нефт и оръжие в Черна гора.

В Босна и Херцеговина са глобени Саво Цвиетинович, Петър Джокич и Душко Перович. И тримата са част от Република Сръбска.

Цялото имущество и ползи в имуществото на посочените нагоре лица, които се намират в Съединените щати са блокирани. Забраните включват даване на средства, артикули или услуги от, на или в интерес на блокирано лице, или приемането на какъвто и да е принос или даване на средства, артикули или услуги от такова лице.

Освен това финансовите институции и други лица, които вземат участие в избрани транзакции или действия със глобените лица, могат да се изложат на наказания или да бъдат обект на изпълнително деяние. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР