Службата на съдебните изпълнители на Казахстан е забранила на руския

...
Службата на съдебните изпълнители на Казахстан е забранила на руския
Коментари Харесай

Казахстан конфискува руско имущество на космодрума в Байконур

Службата на правосъдните реализатори на Казахстан е забранила на съветския Център за галактическа инфраструктура да трансферира активите и имуществото си отвън страната и е наредила на ръководителя на структурата да остане в Казахстан.

 

Според медията решението е взето след насъбран дълг на съветската държавна компания в размер на 13,5 милиарда тенге (29,7 млн. долара) към казахстанско-руското взаимно дружество " Байтерек ".

 

Компанията " Байтерек " е основана през 2005 година, с цел да обезпечи последователното прекосяване към екологично безвредни ракети, като в същото време се отстранен ракетите " Протон ", които употребяват мощно токсично гориво.

 

Действията на Казахстан идват дни откакто ръководителят на съветската галактическа организация Роскосмос Юрий Борисов обществено подлага на критика казахстанския министър на връзките Багдат Мусин за решението на екипа му да отсрочи построяването на нова площадка за изстрелване на галактически апарати в Байконур. Мусин назова рецензията на Борисов " дипломатическа неточност ".

 

Космическият комплекс Байконур е издигнат през 50-те години на предишния век като полигон за тествания на първата междуконтинентална балистична ракета на Съветския съюз - Р-7. По-късно полигонът е трансформиран в космодрум, като на 4 октомври 1957 година от него е изстрелян първият в света неестествен сателит - " Спутник ".

 

На 12 април 1961 година от Байконур е изстрелян и първият в света пилотиран галактически полет на Юрий Гагарин. След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Русия продължава да употребява галактическия комплекс " Байконур ", като от 1994 година го наема от Казахстан.

 

В опит да понижи зависимостта си от Байконур през 2012 година Русия стартира построяването на космодрума " Восточний " в далекоизточната Амурска област, покрай китайската граница. През годините са постъпвали редица сигнали за корупция, свързани със градежа. Десетки хора, взели участие в планирането и построяването на оборудването, са задържани по обвинявания в заграбване и машинация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР