Слуховете, че водата на Черно море може да бъде заразена

...
Слуховете, че водата на Черно море може да бъде заразена
Коментари Харесай

Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за румънците

Слуховете, че водата на Черно море може да бъде инфектирана с разнообразни бактерии след рухването на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа в Украйна, породиха въпроси измежду някои туристи с резервации на българското крайбрежие, само че не доведоха до анулация на почивките. Такава е към този момент картината, която показват медиите в Румъния.

Притеснения за сигурността на крайбрежието се появиха и във връзка с румънския сектор на Черно море. „ Масло в огъня “ наля изказване на Световната здравна организация (СЗО) от преди няколко дни, в което се предупреждаваше за риск от холера във водите по долното течение на река Днепър. Информацията бе неправилно възприета измежду мнозина в Румъния, което породи опасения, че холерата може да доближи румънския бряг, макар че предизвестието се отнасяше единствено за региона, директно обиден от разрушаването на язовира край Нова Каховка.

През последните дни институции и експерти и в Румъния, и в България всекидневно дават информация и разясняват какъв брой действителна е опцията нечистите води от Днепър да доближат румънския и българския бряг и дали това съставлява заплаха.

Властите в двете страни увериха през последните дни, че водата на Черно море е безвредна за туристите. В края на предходната седмица министрите на околната среда на България и Румъния разискаха координирани дейности сред двете страни по отношение на мониторинга на морската вода след разрушаването на язовирната стена в Украйна. Качеството на водите и в двете страни се следи непрекъснато.

След неправилно възприетото в Румъния предизвестие на СЗО за заплахата от холера, румънската редакция на Радио Свободна Европа потърси за коментар морския биолог Ръзван Попеску Мирчени. В изявление за медията биологът сподели, че няма аргументи за суматоха и акцентира, че холерата не се популяризира в солени води.

„ Холерата се предава единствено в сладка вода, нечиста с фекалии или мъртви тела, какъвто е казусът в наводнените региони на Украйна “, изясни Ръзван Попеску Мирчени и акцентира, че в света няма документиран случай на заразяване с холера от морска вода.

Наводнението, породено от разрушаването на язовирната стена в Украйна, носи със себе си тонове боклуци, пестициди и бензин. Част от тези води ще доближат Черно море, само че управляващите и експертите споделят, че няма причина за паника, заключи румънската редакция на Радио Свободна Европа.

Биологът Ръзван Попеску Мирчени изясни, че устието на река Днепър ще изиграе ролята на филтър, като подсети, че пясъкът е един от най-хубавите филтриращи материали и ще спре огромна част от бензина и въглеводородите, преди те да се излеят в морето.

Освен това въглеводородите се разпръскват във водата, като се пробват да заемат цялата повърхнина, което значи, че до момента в който стигнат до Черно море, количеството им към този момент ще е разредено, изясни експертът и добави, че процесът на разпръскване ще бъде още по-силен в морската вода.

Според специалиста огромна роля за разпръскване на замърсителите ще изиграе река Дунав, чийто дебит се чака да надвиши междинния от 6400 куб. м в секунда заради проливните дъждове напролет.

" Инерционното въздействие на Дунав смесва доста мощно цялата тази водна маса и я изтласква на югоизток, към морето “, съобщи морският биолог, представен от Свободна Европа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР