Случващото се на международната сцена създава възможности за предприемането на

...
Случващото се на международната сцена създава възможности за предприемането на
Коментари Харесай

Георги Панайотов: България се нуждае от повече пари в бюджета за отбрана

Случващото се на интернационалната сцена основава благоприятни условия за предприемането на решителни дейности.

Така номинираният за дипломат на България в Съединени американски щати Георги Панайотов, който е и някогашен министър на защитата, разяснява заплахата от ексалация на напрежението сред Русия и Украйна.

Според него на вчерашното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по тематиката за Украйна не е казано нищо ново, само че е очебийно, че има напрежение на границата с Русия и е допустимо да се случи нещо неприятно.

Георги Панайотов акцентира, че България е в югоизточна Европа, на източния фланг на НАТО. Според него би трябвало да се държим почтено и солидарно с сътрудниците си, тъй като полезностите на НАТО и Европейски Съюз са за народна власт, независимост, разцвет, господство на закона и да се съблюдават човешките права.

" Нито едно решение в НАТО, не може да бъде взето без България, точка! Ние сме равнопоставени и хората по този метод ни третират. Но тук в България се приказват противоположните неща, които не са правилни. " - сподели Панайотов.

Бившият министър на защитата посочи, че НАТО е отбранителна организация и не се готви за война.

Относно желанията на държавното управление да приготви български батальон в границите на отбранителната тактика по източния фланг на Алианса Георги Панайотов съобщи:

" Батальонът е по бройка 1000-1300 души – с такава мощ ли ще застрашим някого? Това е смешно. "

Според него обаче е позитивно, че дружно с подготовката на батальона у нас се заприказва и за рационализация на армията, тъй като това е тематика, която е неглижирана в продължение на доста години.

И Румъния, и Гърция, и Турция и Сърбия модернизират армиите си по-бързо от България, акцентира Панайотов. Той прикани за повече средства в бюджета за защита, тъй като " върху защитата се крепи държавността ".

" Нека българите не се заблуждават, че свободата и демокрацията са даденост и ще останат тук. Ами доста бързо може да се промени това. И би трябвало да си отстояваме полезностите. " - добави Панайотов.

Като предстоящ дипломат на България в Съединени американски щати Панайотов си слага за цел да заздрави доверието сред София и Вашингтон и да увеличи икономическото съдействие. Според него България можем да черпи богат опит от Съединени американски щати в областта на технологиите, където Америка е безспорен първенец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР