Случвало ли ви се е да обръщате специално внимание на

...
Случвало ли ви се е да обръщате специално внимание на
Коментари Харесай

Опасни химически съединения дори и в дрехите

Случвало ли ви се е да обръщате особено внимание на материите, от които са направени облеклата? Може би към този момент имате горчивия опит с противен кожен обрив след обличане на нова дреха. Разбира се, бебетата и дребните деца със своята деликатна кожа са изключително чувствителни, само че за жалост некачествено третираните с разнообразни химически съединения облекла крият опасности и за възрастните.

Не дребна част от облеклата са ушити от евентуално предизвикващи алергия материи като латекс, ликра или спандекс. Освен това по време на индустриалния развой могат да са нечисти с разнообразни химикали, които водят до разнообразни болести. Например облеклото от микрофибър отделя при пране дребни власинки, които попадат във водата и замърсяват околната среда.

През септември 2016 година самолетният транспортьор American Airlines пусна в послание нови униформи за своите над 70 000 чиновници. Скоро по-късно 100 водача и 3000 стюарда се оплакали, че облеклата им предизвикват редица болестни признаци като кожни обриви, сърбеж, отичане на очите и общо неразположение. Фирмата, която е ушила униформите, е направила редица проби, които не разкрили нищо съмнително. На чиновниците била дадена опция – да носят старите си униформи.

С какви типове химикали се обработват облеклата?

Едни от най-дразнещите са нападателните оцветители - азо-анилиновите багрила. Те могат да доведат до разнообразни кожни реакции – от леки до тежки. При контакт на тъканта с кожата (това се случва най-често в региона на кръста, врата, подмишниците и бедрата) може да има обширни зони на зачервяване, сърбеж и изсушаване на кожата. Багрилата могат да бъдат изпрани след няколко пранета, само че до тогава ще не престават да предизвикват неприятни признаци.

Формалдехидните смоли се употребяват, с цел да загладят структурата на тъканта и тя да не прави доста гънки на свивките. Освен че е потвърден канцероген, формалдехидът може да провокира твърдоглав кожен обрив. Често се среща в изкуствено боядисани облекла, както и в облекла с щампи. Можете да перете облеклата си и да измивате токсичните субстанции, само че те попадат в канализацията, а след това техни следи са открити в рибата и дивата природа.

Глифоза́тът (или глифосат, N-(фосфонометил)-глицин, C3H8NO5P e неселективен систематичен хербицид, един от най-често употребяваните. Заема първо място в света по произвеждане. Може да се откри под комерсиалното име Roundup, Glifor и други Използван е при развъждането на памук и по този начин стига до памучните тъкани. През март 2015 година Международната организация за проучване на рака към Световната здравна организация разгласява данни, съгласно които глифозатът е вероятен канцероген за индивида. Освен това е в положение да провокира хромозомни разновидности в човешките кафези и промени в ДНК. По-късно е изработен опит тези резултати да бъдат оборени. В Съединени американски щати са подадени искове от хора, които считат, че са се разболели след контакт с глифозат. 

Хлорното избелване се употребява за унищожаване на петна. То може да аргументи астма и респираторни проблеми. Среща се при преправка на памучните нишки, в това число и денима. Снежнобелите памучни тениски може би сияят по този начин след сходна обработка.

Хлорното избелване, употребявано за избелване и унищожаване на петна, може да аргументи астма и респираторни проблеми и се среща при преработката на нишки / памука, в това число в деним.

Разтворителите, които се употребяват за отпечатване на разнообразни щампи, могат да отделят с течение на времето микрогазове, които могат да доведат до проблеми с черния дроб, както и репродуктивни проблеми.

Флуоровъглероди, от време на време наричани перфлуоровъглеводороди или PFC, се употребяват в униформите и връхни облекла, които да са водоустойчиви и с цел да не се цапат елементарно. Водоотблъскващият сътрудник DWR се употребява при якета, панталони, спални чували и палатки. Много производители на дрехи като Adidas, H&M и други, са дали обещание да не употребяват нездравословните субстанции. Но други отсрочват това, защото актуалните други възможности не са толкоз ефикасни. Според тях удобството клиентите им да са сухи и на топло си заслужават риска. От друга страна, тези съединения се натрупват в тялото и са канцерогенни и са токсични за околната среда.

Бромираните забавители на горенето се употребяват за прекъсване на облеклата от изгаряне. Съдържат се също във възглавници, килими, матраци, електроника. Натрупването им води до неплодородие, закъснение на неврологичното развиване, поведенчески проблеми при деца и прочие Те са разпознати в една от 17 високо предпочитани химични групи, които би трябвало да се заобикалят, с цел да се понижи риска от рак на гърдата. Вредни са и за домашните любимци и дивата природа.

Амонякът се употребява за обезпечаване на резистентност на стесняване. Намира се в естествените тъкани. Може да се вдиша и да аргументи изгаряне на носа и гърлото. Дразни очите.

Тежки метали като олово, кадмий, хром и други могат да се намерят в готовите облекла. Достигат там след печатане на щампи или изцяло боядисване на материята.

В международен мащаб огромните компании стартират да натъртват на информираността на популацията. Често облекла, които са евтини, са направени благодарение на химически обезцветители на петната и разнообразни „ подобрители “.

Знаете ли, че за производството на един чифт дънки са нужни към 20 000 литра вода?

Това включва водата, нужна за поливането на памука и за другите обработващи процеси. Памучните култури употребяват 24% от всички инсектициди и 11% от всички пестициди в международен мащаб, а 25% от създаваните в света химикали се употребяват в текстила.

Без подозрение за това е отговорно и актуалното консуматорско общество, което държи да купува, с цел да потвърждава опциите си. Една остаряла дреха може да е красива и стойностна. Като остарял филм. Или като добре отлежало вино. Оставяме сравненията на вас, само че не постоянно новото е най-качествено и най-здравословно.

По данни на Mercola 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР