Случайно стечение на обстоятелствата позволи на учените да получат електроенцефалограма

...
Случайно стечение на обстоятелствата позволи на учените да получат електроенцефалограма
Коментари Харесай

„Господ ме изпрати при вас“: Сканираха мозък при „божествено откровение“


Случайно стичане на събитията разреши на учените да получат електроенцефалограма на мозъка на измъчен от епилепсия по време на припадък на религиозно „ пророческо “ бълнуване. Израелските медици оповестяват за необичайния случай в сп. Epilepsy & Behavior.

Шахар Арци (Shahar Arzy) и Рой Шур (Roey Schurr) от Еврейския университет в Йерусалим разказват 45-годишен набожен израелец с ниско равнище на обучение, който постоянно спазвал обредните правила на юдаизма, само че който преди не бил преживявал дълбоки религиозни усеща.

От 7-годишна възраст той страда от припадъци, чието огнище било локализирано в медиалния темпорален лоб. Курс с фенитоин го избавил от пристъпите до 23-годишна възраст, когато те почнали да се повтарят и медиците още веднъж приложили фенитоин, както и карбамазепин, след което припадъците спрели.

Но индивидът се измъчвал от непрекъснати под паника офанзиви и тремор, маркирано било и закъснение на мисленето и речта. Такива пристъпи не се съпровождали със загуба на съзнанието и продължавали по 30-60 секунди, от време на време десетки пъти дневно.

Опитите да се овладеят те не дали резултат и индивидът минал клинично лекуване, при което лекарите открили склеротични промени в хипокампа. Продължителните наблюдения на интензивността на мозъка му се провеждали с електроенцефалорафия.

След прекъсването на фармакологичните средства епилептичните припадъци се възобновили в класическия тип. Осем часа след един от тях, при следващата ЕЕГ, пациентът претърпял извънредно ярка неуравновесеност след пристъп.

Внезапно той западнал, по-късно почнал безшумно да се моли. Накрая закрещял: „ Ти си Адонаи, Господ “, изправил се, махнал електродите на енцефалографа и тръгнал из клиниката, призовавайки хората да се причислят към него, крещейки: „ Господ ме изпрати при вас! “ Впоследствие болният разказал за надълбоко прекарване на „ божествено събитие “. Психотичното положение било овладяно с оланзапин и след няколко часа бълнуването спряло.

  • Дежавю: от кое място идват спомените
  • Опасността да видиш своя двойник
  • Британец живее 8 години в „ примка на времето “

Данните от ЕЕГ посочили, че в минутите на неуравновесеност при пациента се е развила извънредно висока интензивност на гама-ритмите (с периодичност 30-40 херца) в лявата част на префронталния кортекс на основния мозък. На фона на локализираният в тази област скок на гама-ритми може да сочи, че развиването на неуравновесеност с религиозна багра е било провокирано от нарушаване на работата на много обширна невронна мрежа, свързваща редица области на мозъка.

Учените считат, че това може да е по този начин наречената мрежа на въздържан режим на работата на мозъка (Default Mode Network, DMN), чиято интензивност може да се забележи в мозък, намиращ се в положение на покой. Нейните функционалности остават незнайни, въпреки някои хипотези да свързват работата на DMN с възникването на феномена схващане.

Аномална интензивност на DMN се отбелязва при шизофрения, на последните стадии на която нерядко се развива сходен синдром с религиозна багра.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР