Случайните или не чак толкова невинни пропуски и недоглеждания при

...
Случайните или не чак толкова невинни пропуски и недоглеждания при
Коментари Харесай

Не е ли време за одит на одиторите?

Случайните или не чак толкоз почтени пропуски и недоглеждания при инспекциите на счетоводните доклади на няколко колабирали компании, провокираха шумни апели за незабавни промени в одиторския отрасъл .

Особено откакто бяха открити поразителни прилики сред дейностите им в немската "Уайъркард ", в която "Ърнст и Янг " с години не е съумял да открие неналичието на цели 1.9 милиарда евро, и италианската група за млечни артикули "Парламат ", оповестила зрелищен и решителен банкрут в края на 2003-а.

По това време, преди 17 години, след рутинно засичане на фирмените и на банковите сметки излиза наяве, че 3.9 милиарда евро фирмени средства, които е трябвало да са в "Бенк ъф Америка ", на процедура не съществуват. В резултат на измамата "Парламат " се разпада, създателят й Калисто Танци влиза в пандиза, а двете огромни одиторски компании, които са одобрявали счетоводните доклади - "Делойт " и "Грант Торнтън " - заплащат компенсации за 149 млн. щ. $. Начинът, по който е осъществена измамата, наподобява обикновен: писмото за потвърждаване на наличностите на компанията в банките, е било подправено.

Преди две седмици (на 25 юни), при поразително сходни условия, документи за неплатежоспособност подава финансово софтуерната компания "Уайъркард ".

След многочислени запитвания и оборване на надеждността на счетоводните доклади, главно от проверяващи публицисти на "Файненшъл таймс ", немската платформа за електронни разплащания признава за голяма дупка в салдото си. Това се случва откакто самостоятелна инспекция на "Кей Пи Ем Джи ", не съумява да удостовери истинността на транзакциите, стоящи против "лъвския къс " от оповестените облаги на "Уайъркард " сред 2016-а и 2018-а и заверени от "Ърнст и Янг ". Защото осчетоводените 1.9 милиарда евро по банкови сметки в банки на Филипините просто не съществуват.

Според отчета на "Кей Пи Ем Джи " основният бизнес на "Уайъркард " в Европа и в Америка е бил губещ от години, което слага под подозрение икономическата същина на тези елементи от компанията, които не са наранени непосредствено от счетоводния скандал. Одитираните от "Ърнст и Янг " фирмени финансови доклади удостоверяват, че сред 2016-а и 2018-а "Уайъркард " е постигнала оперативна облага от към 22% и съвсем е удвоила годишните си доходи преди изплащането на налози и лихви - до 439 млн. евро. През 2019-а пък компанията е дала обещание на вложителите петкратен растеж на облагите до 2025-а.

Конфиденциалното приложение на "Кей Пи Ем Джи "

Оказва се, че посочените нагоре звездни достижения са съществували само на хартия, най-малко съгласно данните в конфиденциалното приложение към специфичния одит, направено от "Кей Пи Ем Джи ". То е попаднало в ръцете на репортерите на "Файненшъл таймс ". Проверката на вътрешните доклади на "Уайъркард " пък посочила, че оперативните приходи от базовия й бизнес - главно обработката на разплащанията на Стария континент и издаването на кредитни карти в Европа и в Северна Америка - са много по-слаби от оповестените. И че тази активност е ставала все по-губеща през последните години, макар че е внасяла половината от оповестените фирмени доходи и е заемала две трети от размера на транзакциите.

През 2018-а, когато пазарната капитализация на "Уайъркард " надвишава 24 милиарда евро и компанията измества "Комерцбанк " от елитния немски борсов показател DAX, бизнесът, осъщесвяван под директния надзор на финансово-технологичната платформа, е завършил със 74 млн. евро оперативна загуба против "едва " 3 млн. евро, изгубени година по-рано, излиза наяве от конфиденциалното приложение на "Кей Пи Ем Джи ". Тези провали са маскирани от мислени облаги от спомагателни услуги в Азия, където "Уайъркард " разчитала на партньорството на трети страни, тъй като нямала лиценз. Именно тези действия сега са в центъра на счетоводния скандал, раздрусал немския финансов бранш. Версията на "Уайъркард " е, че тази част от бизнеса й може да не е реализирана в интерес на компанията и е била показана погрешно на вложителите.

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц разяснява през уикенда за "Франкфуртер алгемайне цайтунг ", че, съгласно него, "досега се е посочил единствено върхът на айсберга ". И "тепърва предстоят още разкрития ".

Съдебни искове заплашват "Ърнст и Янг "

Ден откакто на 25 юни "Уайъркард " подаде документи за оповестяване в неплатежоспособност, асоциацията на немските акционери SdK разгласи, че е внесла престъпни обвинявания против "Ърнст и Янг ". Те са ориентирани към двама настоящи и един някогашен чиновник на дългогодишния инспектор на компанията.

Преди това, при започване на предишния месец, юристът от Берлин Волфганг Шърп внесе групов иск против "Ърнст и Янг " от името на 1500 вложители в "Уайъркард ", които желаят 1 милиарда евро обезщетение.

Според немския "Шпигел ", "Софт Банк " също възнамерява да съди инспектора.

Версията на "Ърнст и Янг " за пред медиите е, че са налице "ясни индикации, че това е сложна и изпипана имитация, включваща голям брой страни по света и разнообразни институции с явна цел - машинация ". В опит да отбрани репутацията си инспекторът добавя, че "дори най-прецизната и всеобхватна одитна процедура " не би могла да разкрие толкоз "добре готова проведена машинация ".

Не е вманиачен този, който яде баницата

На доктрина акционерите би трябвало да упражняват надзор върху работата на заинтригуваните за персоналните си облаги фирмени босове, както и върху заключенията на счетоводните инспекции. Именно вложителите избират инспекторите и дефинират изискванията на работа и пълномощията им. На процедура обаче акционерите не се включват драговолно в тези взаимоотношения и свадите рядко водят до уволняване на одиторската компания.

Например, откакто английската телекомуникационна група "Бритиш телеком " разгласи през 201-а, че ще направи преоценки в размер на 530 млн. брит. паунда поради счетоводни неточности в италианския си бизнес, инспекторът "Прайсуотърхаус Купърс " не беше глобен от вложителите. Нещо повече, те го избраха още веднъж - със 75% поддръжка, да ревизира сметките й.

През лятото на 2018-а акционерите на "Уайъркард " пък препотвърдиха с 99% "Ърнст и Янг " за инспектор макар подозренията за фалшификации.

Постни бюджети и сбити графици

Стремежът към по-лесен живот не е единствената причина за влошеното качество на счетоводните инспекции. Съществуват и ред на практика учредения, най-много незадоволителните одитни бюджети и късите периоди.

Таксите за одити в Европа са надалеч по-ниски в сравнение с в Съединени американски щати. Например, одитирането на фирмите от показателя Russell 3000 в Съединени американски щати коства приблизително 0.39% от фирмения оборот. В Европа междинната стойност е 0.13%, а за немските компании - едвам 0.09 %.

Близо 80% от облагите на "Голямата счетоводна четворка " - "Прайсуотърхаускупърс ", "Делойт ", "Ърнст и Янг " и "Кей Пи Ем Джи " идва от несвързания с одитите консултантски бизнес.

Което автоматизирано обуславя и по-немарливите инспекции от младши сътрудници с невисок опит в счетоводните компании.

Англия организира в последно време изчерпателен обзор на одитната активност, в това число по какъв начин е контролирана, каква е пазарната конкуренция и задачите й. А болшинството наблюдаващи са уверени, че тя би трябвало още веднъж да се върне към истинските си задания - да подсигурява на вложителите, че фирменият капитал не е подправен от свръх-оптимистични или склонни към измами мениджъри.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР