Случаят с изчезването на изотопа технеций, който е от жизнено

...
Случаят с изчезването на изотопа технеций, който е от жизнено
Коментари Харесай

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

Случаят с изгубването на изотопа технеций, който е от витално значение за онкоболните, образно илюстрира пагубната щета на пазарните връзки, или на капитализма в опазването на здравето. Илюстрира също какъв брой мъчително неотложен е апелът за промяната на модела освен в опазването на здравето.

Този изотоп открива има ли пациентът метастази и на какъв стадий е болестта му. У нас онкоболните са към 200 000 души, а директно засегнатите от недостига на изотопа се оказват 2000 души. И поради този недостиг в цялата ни страна, която сякаш членува в клуба на най-развитите страни, не може да се направи сциентиграфия, която пък е естествена здравна процедура за същия този клуб. А броят на директно засегнатите неизбежно ще нарасне, до момента в който на пазара се появи въпросният изотоп, именуван още технициев генератор.

Защо той изчезна?

Ами, тъй като в нашето опазване на здравето по-важни са парите и обвързваните с тях връзки, вместо здравето и обвързваните с него лекувания. По-важен е капитализмът, а не опазването на здравето. От медийните известия излиза наяве, че изотопът (или здравето) се доставя от една-единствена компания, само че тя спряла контрактуваните другояче доставки, тъй като не печелела от тях или печелела малко. Здравното министерство отказвало да заплаща повече. Очевидно, то се е видяло в знамение и е спретнало нова социална поръчка, само че не се явил нито един претендент, тъй като цените, които то било готово да заплати, отново били ниски. В последна сметка министерството очевидно ще кандиса на по-високи цени и в този момент ще търси нов вносител на по-скъп изотоп. Но до момента в който се запълни дупката на изотопния недостиг, ще минат най-малко три месеца. А какъв брой ли тогава българи ще стигнат до разсейки, без медицината ни да разбере това? Предложените пък към този момент други възможности са единствено кърпеж. А по този мотив да попитаме - какво стана с циклотрона в нуклеарния институт на Българска академия на науките, в който 10 години се наливат милиони и сякаш трябваше от 2017 година да създава изотопи, та да не ги купуваме от чужбина?

Вижте каква " блага " пазарна картинка се получава. Каква идилия на механизма търсене-предлагане. Една компания (предлагането) желае да печели повече и подвига мизата. Другият състезател (търсенето) желае да мине метър и да даде по-малко.

Чиста проба пазарлък

като на Женския пазар. Такъв вземане-даване може да е естествен за търговията с марули, дъвки, дрешки или мебели, само че не и за опазването на здравето. Търговията там е симптом на всичко това, което е противопоказно на цивилизоваността. А съответно в нашия случай е симптом на зверски капитализъм.

Хайде да вземем предлагането. Фирмата, която е спряла доставките (трябвало е да достави още 17 технициеви генератори за май), може да отнесе някоя санкция за несъблюдение на контракта. Но пазарната мантра след 10 ноември я освобождава от всякаква друга отговорност. Тя умерено ще се отбрани с тезата, че в пазарни условия е в правото си да търси повече облага и никой не може да я упрекне за това. Така ще я защитят и вилнеещите у нас пазарни джихадисти. Така прочее я пази и законът.

Но в случай че в нашето опазване на здравето не бяха плъзнали метастазите на дивашката облага, в случай че даже лечебните заведения не бяха станали търговски компании, в случай че бе непокътнат кодът му на цивилизованото лекуване, този снабдител можеше да бъде изправен пред Темида и да отиде зад решетките поради умозрителен неуспех на жизненоважен артикул и умишлена щета за публичното здраве. Но сегашният ни модел изключва такава опция, даже тя да се мярка някъде в правното пространство.

Да вземем и търсенето. Министерството очевидно е отказало да заплати повече пари на доставчика за изотопа. И

отново се е стискало за пари

на извършения след това конкурс за нов снабдител. Но най-после, като се убедило, че пазарлъкът му няма по какъв начин да мине, кандисало да заплаща повече за здравето на нацията. Няма да се учудя, в случай че пазарните джихадисти защитят и него, че икономисало от публичното здраве, тъй като такава е мантрата на капитализма - да изтъргуваш по-малко заплащане. Само че тогава излиза, че това е министерство за запазване на всичко друго, само че не и на здравето.

А и друго. Правителството на ГЕРБ постоянно се фука с бюджетен остатък. Ала явно не е желало да даде повече за лекуване на раково болните. За него похвалите от Брюксел за финансова дисциплинираност и дребен бюджетен недостиг са му по-мили от здравето на българите. Дори в този момент да заплати повече за публичното здраве, ще е след дъжд качулка.

Всъщност метастазите на пазара ги виждаме освен в опазването на здравето, само че и в образованието, в културата, в медиите. Затова девизът на Българска социалистическа партия за промяна на модела не е предизборна хватка и политиканска прищявка, а е комай единственият избавителен излаз за развиването ни като страна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР