Случаят "Кордовска" - за престъпления не питайте!Няма конфликт на интереси

...
Случаят "Кордовска" - за престъпления не питайте!Няма конфликт на интереси
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

Случаят "Кордовска " - за закононарушения не питайте!

Няма спор на ползи при някогашната директорка в Българска народна банка Нели Кордовска. Окончателното решение на Върховния административен съд, с което беше доказан актът на първата инстанция, е всичко друго, само че не и изненада. Ако не може да бъде "оправено " дело за относително скромните персонални спестявания в Корпоративна комерсиална банка (КТБ) на виновния за банковия контрол при нейния банкрут, какво остава за изпарилите се след настъпването му 5 милиарда?! За част от които Кордовска би трябвало да носи отговорност, освен това наказателна.

Сбогом на положителните остарели банки

Китай е решен да емитира лични цифрови пари, сходни на Bitcoin. И както всяка друга криптовалута, задаващият се дигитален юан ще е под формата на "жетони ". Сходствата обаче завършват дотук. Защото виртуалният юан, чиято поява се чака още през 2020-а, ще бъде затрупан напълно от Народната банка на Китай и ще извлича цената си от опциите на второто по величина стопанство в света да полза с налози всички покупко-продажби с него. Официалните управляващи на другите страни пък са подготвени да прегърнат незабавно тази могъща концепция.

Големите застрахователи имат 90.5% от общия брутен премиен доход

В Застрахователния бранш в България оперират 36 сдружения. Към 30 септември 2019 година 25 от тях са в областта на общото обезпечаване, а 11 – в областта на животозастраховането.

Най-големите 10 застрахователя на общо застрахователния пазар имат 90.5% от общия брутен премиен доход към края на третото тримесечие на 2019 година (88.6% към края на същия интервал на 2018 г.). Делът на най-големите пет животозастрахователни сдружения в общия брутен премиен доход към края на третото тримесечие на 2019 година възлиза на 92.5% (84.8% за аналогичния интервал на 2018 г.).

2020-та: каква я мислеха, каква стана

Обществено-политическите прогнози постоянно са били рисковано начинание, даже в случай че се опитваме да предвидим развоя на събитията в относително непосредствен небосвод. У нас в действителност всичко е допустимо, в това число хора с сякаш авторитетни позиции да практикуват прогностиката като „ продължение на пиар-а с други средства”. Напоследък, обаче, има забележима „ рецесия в жанра”. Сериозни, професионални опити да се очертаят непосредствените закани и благоприятни условия пред обществото ни съвсем липсват, или, по-точно казано, не могат да си пробият път в общественото пространство.

Балканите не са подготвени за мощно земетресение

От Букурещ до София и из балканските страни поредност държавни управления не съумяват да извърнат внимание на рисковете за постройките при земетресение. Това установи "Ню Йорк таймс " в публикация със заглавие "Уроците от албанското земетресение - Балканите не са подготвени за Голямо Земетресение ".

Газовата борса в България потегли публично

От през днешния ден стартира да работи нова платформа за двустранна търговия с природен газ. Тя ще разреши на директно присъединените към системата крайни консуматори на газ да подписват контракти за покупка на синьо гориво. "До една година всички покупко-продажби на газовата борса ще стартират да се правят посредством тази платформа ", заяви за националното радио ръководителят на Съвета на шефовете на газов хъб „ Балкан “ и изпълнителен шеф на "Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

Георги Киряков: Политическият анекдот на годината е опитът на Борисов да играе на международната дипломатическа сцена

Политическият анекдот на 2019 година е опитът на Борисов да играе роля в международната политика. Това няма по какъв начин а се случи, той ще бъде подритван като парцалена топка, тъй като България не е фактор, който може да въздейства на международните процеси, съобщи във видео изявление за „ Студио Банкеръ “ политологът Георги Киряков.

Наградата за рандеман на биткойн ще бъде понижена на половина

Инвеститорите в биткойн считат, че най-голямата криптовалута в света ще носи облаги и през идната година. На 18 май 2020 година обаче премията за рандеман на криптовалута ще бъде понижена на половина, или с други думи - копачите на биткойн ще стартират да получават два пъти по-малко монети, оповестява Bloomberg.

Задава ли се съюз Русия - Иран - Китай?

"Пояс за морска сигурност ". Маневрите обгръщат повърхност от 17 000 квадратни километра и до момента не са провеждани в подобен формат - Русия и Китай от дълго време провеждат взаимни учения, само че Иран е включен в тях за пръв път. Това е първата характерна линия на обстановката. Ето и втората: тристранното военноморско обучение протича на фона на познатото напрежение в връзките сред Иран и Съединени американски щати, написа Станислав Тарасов от РЕГНУМ.

Очаква се реабилитация на еврото

След двугодишно оттегляне, в края на 2019-а еврото се наслаждения на жадувания оптимизъм на вложителите. Единната валута на еврозоната се чака да нарастне с 4% към щатския $ през 2020-а и ще е с най-голям финансов резултат измежду множеството си съперници на валутния пазар. Такава е осреднената оценка на анализатори от сектора, събрани от организация "Блумбърг ". Основанията им са, че еврото ще се възползва пълноценно от подобряващата се световна икономическа вероятност и от намаляващото политическо напрежение, изключително на "фронта " на комерсиалните разногласия сред Вашингтон и Пекин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР