Случаите на заразени с коронавирус от началото на пандемията в

...
Случаите на заразени с коронавирус от началото на пандемията в
Коментари Харесай

Използвали сме едва 33% от получените 13 млн. ваксини

Случаите на инфектирани с ковид от началото на пандемията в международен мащаб надвиши 500 милиона. На този декор у нас продължаваме да бракуваме и даряваме Коронавирус ваксини. Причината е към момента ниският интерес към имунизацията.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31306
България не съумява да използва даже половината от всички количества, които е поръчала.

До момента за страната ни по съглашения, подписани сред Европейската комисия и производителите, сме получили над 13 милиона ваксини.

От тях обаче употребявани са едвам 33%. Поставените дози са малко над 4 милиона.



Малко количество от препаратите са бракувани заради изминал период на валидност. Около 300 000 дози.

Дарените препарати са над 3 милиона. Най-много сме дарили от имунизацията на „ Астра Зенека “ на Кралство Бутан, Босна и Херцеговина, Бангладеш и Иран. Препарати на „ Пфайзер " са разпределени в Северна Македония и Босна и Херцеговина.



Общопрактикуващия доктор доктор Николай Христов към момента има искащи за имунизация, за жалост прекомерно малко, с цел да отвори цялостен флакон. След като не съумява да събере нужната численост, прибягва до различен способ - да търси хора в обществените мрежи.

„ Тъй като бях поел ангажимент към трима мои пациенти за слагане на бустерни дози, времето напредваше, други искащи няма и се видях в знамение “, споделя доктор Николай Христов.

Чрез молбата си доктор Христов съумява да откри още двама искащи. Казва обаче, че спрямо преди няколко месеца ползата към имунизацията е съвсем нулев.

„ Това са цели, неотваряни флакони, които заради липса на интерес се наложи да бракувам ей по този начин. Една доза коства по спецификация 30 лв. – пари, които сме платили с нашите налози, по този начин или другояче се бракуват хиляди флакони, само че не желая аз да го върша “, споделя общопрактикуващият доктор.

За да не се стигне до заличаване на огромни количества от получените дози, здравните управляващи подаряват и препродават ваксини. Насочват напъните си обаче към осведомителната акция за имунизация.

„ Тези старания би трябвало да продължат, тъй като, за жалост, не знаем по какъв начин ще се развие пандемията, не знаем дали ще има нови разновидности, какви ваксини ще има “, споделя изпълнителният шеф на ИАЛ Богдан Кирилов.

Страната ни към момента е на дъното на класацията по % имунизирани в Европа.

„ Говори се за 32-33 %, само че аз мисля, че това не е толкоз, тъй като би трябвало да свалим един не дребен брой от подправените издадени документи “, споделя имунологът акад. Богдан Петрунов.

А експертите напомнят и че огромна част от поставените дози са направени преди повече от 6 месеца, което прави отбраната против вируса още по-малка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР