Случаите на рак нарастват със 79% при младите хора - както тревожното проучване предполага ключови причини

...
И екипът от Университета в Единбург и Медицинския факултет на
Коментари Харесай

И екипът от Университета в Единбург и Медицинския факултет на университета Zhejiang в Китай идентифицира фактори като затлъстяването и консумацията на алкохол като допринасяйки за глобалното нарастване.

Изследователите обаче посочиха, че нивата в Обединеното кралство са се стабилизирали от 2010 г. до 2019 г. - като годишната смъртност от ранно начало „постоянно намалява“.

Екипът зад проучването анализира данни от проучването Global Burden of Disease 2019 за 29 вида рак в 204 страни и региони.

Разглеждайки нови случаи, смъртни случаи, последици за здравето и рискови фактори при хора на възраст от 14 до 49 години, те изчислиха годишен процент за всяка година.

През 2019 г. имаше 1,8 милиона нови диагнози за рак при хора под 50 години – увеличение от 79,1% от 1990 г. насам – като смъртните случаи също се увеличиха с 27,7%.

Повече от един милион спасени живота от рак през последните 40 години

Изследователите казаха, че докато генетиката вероятно е допринесла за нарастването, тютюнопушенето , консумацията на алкохол и диетите с високо съдържание на месо и сол, но с ниско съдържание на плодове и мляко са „основните рискови фактори“.

Установено е, че наднорменото тегло, ниската физическа активност и високата кръвна захар също играят роля.

Ракът на гърдата е най-голям дял от случаите - 13,7 на всеки 100 000 души. Междувременно случаите на рак на трахеята и рак на простатата нарастват най-бързо съответно с 2,28% и 2,23% годишно.

Въпреки това, случаите на ранен рак на черния дроб намаляват с 2,88% всяка година.

Прочетете повече:

Северна Америка, Австралия и Западна Европа са регионите с най-високи нива на ракови заболявания с ранно начало.

Автор на изследването д-р Сюе Ли от Центъра за глобално здравеопазване към Института Ъшър към университета в Единбург каза, че ракът с ранно начало в Обединеното кралство показва „възходяща тенденция“ от 1990 до 2010 г., но че „общият процент на заболеваемост остава стабилен“ от 2010 до 2019 г.

„За щастие, годишната смъртност от рак с ранно начало в Обединеното кралство непрекъснато намалява, доказателство за изключителните усилия за скрининг и лечение на рак през последните три десетилетия“, добави тя. >

Публикацията на проучването в списанието BMJ Oncology идва, след като благотворителната организация Cancer Research UK заяви, че напредъкът в лечението на рака е помогнал за спасяването на 1,2 милиона живота в Обединеното кралство от средата на 80-те години на миналия век.

Причина за нарастване ' не е напълно ясно“

Д-р Клеър Найт, старши мениджър по здравна информация в Cancer Research UK, каза: „Не е напълно ясно какво е причината за увеличаването на раковите заболявания с ранно начало, но излагането на рискови фактори в по-ранен живот , по-доброто откриване на рака и генетиката могат да играят роля."

Д-р Найт каза, че ракът остава „основно заболяване на по-напреднала възраст", колкото и „тревожни“ да изглеждат резултатите от проучването.

„Нуждаем се от повече изследвания, за да изследваме причините за ранна поява на рак за специфични видове рак, като нашето проучване BCAN-RAY, което търси нови начини за идентифициране на по-млади жени с по-висок риск от рак на гърдата“, добави тя.

"Ако хората са загрижени за своя риск от рак, има много начини да помогнете за намаляването му, като например непушене, поддържане на балансирана диета, много упражнения и престой на слънце."< /p>

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР