Случаите на коклюш у нас от началото на годината са

...
Случаите на коклюш у нас от началото на годината са
Коментари Харесай

Кунчев: 70 са случаите на коклюш у нас от началото на годината

Случаите на коклюш у нас от началото на годината са 70, сподели пред държавният здравен контрольор - доцент Ангел Кунчев.

Той предизвести, че болестта визира най-много при неимунизираните хора и тези, които от дълго време са получили ваксина.

Той даде повече детайлности и по отношение на първия случай на морбили у нас. Става въпрос за 4-годишно дете с направена имунизация на 1 година, само че с непълен имунен отговор. В момента то е в положително положение.

„ Не съм 100% сигурен дали приказваме съответно за тази болест. Доста са спорни проучванията, които бяха направени. По-добре да приемем, че е морбили и да вземем всички ограничения. Следващата седмица изтича оптималният инкубационен интервал от 21 дни. Ако до тогава не възникне нов случай, значи сме се справили. Открити са всички контактни на детето. То не е пътувало в чужбина, било е в прочут ски курорт, където има много чужденци ”, разясни Кунчев.

Държавният здравен контрольор даде насоки и по какъв начин да се предпазим от захапване от кърлежи.

„ В огромна част от градове общините към този момент направиха обработки на тревните площи. Много е значимо постоянното косене на трева. Не всяко захапване значи, че безусловно ще се заразим с лаймска болест.  От началото на годинат имаме 10 случая на болест. Трябва да бъдем доста деликатни, когато почистваме домашните любимци и сме били измежду природата. Когато се приберем е добре да огледаме тялото си, защото в множеството случаи първоначално кърлежът се вижда добре, не е надълбоко впит и се смъква елементарно. Колкото по-дълго престои в кожата, толкоз повече се усилва шансът да се заразим ”, разясни Ангел Кунчев. По думите му, в случай че го забележим първоначално, можем и сами да отстраним паразита.

„ Зависи какъв брой е впит. Понякога до 1-2 часа може да го свалим без особени старания. Ако се намираме измежду природата, би трябвало с ръкавица или найлон да се опитаме леко с поклащащи придвижвания да го извадим цялостен ”, разяснява доцентът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР