Слово и памет в одата Паисий“ на Иван Вазов“. Това

...
Слово и памет в одата Паисий“ на Иван Вазов“. Това
Коментари Харесай

Вижте верните отговори на матурата по БЕЛ

„ Слово и памет в одата „ Паисий “ на Иван Вазов “. Това бе тематиката, по която писаха зрелостниците, които избраха да основат интерпретативно съчинение на държавния зрелостен изпит по български език и литература, оповестиха от МОН.

Съчинението, което е върху изучавана творба, допуска младежите да формулират ясна теза по тематиката, да я аргументират, а също и да разясняват употребяваните изразни средства.

Втората опция по 41. задача беше да се написа есе със заглавие „ Съмненията - другари или врагове “. Темата не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания. 

И в двата разновидността от зрелостниците се изискваше да основат текст в границите на 4 страници.

В частта, посредством която се ревизира познаването на изучаваните творби и способността за тълкуването им, имаше задача да се открие тематиката в фрагмент от неизучавана творба, а в друга – да се съпостави интерпретацията на една и съща тематика в изучаван и в неизучаван текст. Като изучаван текст се падна „ История “ на Н.Й.Вапцаров, а като неизучаван – „ Бойното поле при Сливница “ от Иван Вазов.

На днешния изпит се явиха 6111 души. В МОН досега има информация за две анулирани работи (във Велико Търново и Враца).

До 8 септември ще са подготвени резултатите от изпита. Максималният брой точки на матурата е 100. Съчинението или есето носят най-вече 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които са за оценка „ Среден (3) “.

Утре (26 август) ще се организира изпит по профилирани предмети, определени от зрелостниците, както и за придобиване на професионална подготовка.

МОН разгласява правилните отговори от днешната матура:





















Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР