Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус

...
Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус
Коментари Харесай

Словения обяви край на епидемията от коронавирус


Словенското държавно управление късно нощес разгласи завършек на епидемията от ковид в страната. Така Словения стана първата европейска страна, поставила публично край епидемологичното състояние, откакто през последните две седмици управляващите не потвърждаваха повече от 7 нови случаи дневно, предава Българска телеграфна агенция.

Хората, идващи в Словения от други страни в Европейски Съюз, няма да са под карантина за най-малко седмица, както беше при започване на април, разгласи държавното управление в известие.

Двумилионната страна, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, досега е открила 1464 случаи на ковид, а умрелите са 103-ма. Словения разгласи зараза на 12 март.

" През последните два месеца Словения овладя епидемията. Днес Словения има най-хубавата епидемологична картина в Европа ", сподели през вчерашния ден министър председателят Янез Янша пред Народното събрание.

Краят на епидемията значи, че някои ограничения, в това число финансова помощ за жителите и компаниите, наранени от ковид, няма да се дава след края на месец май.

Правителството заяви, че задгранични жители, които демонстрират признаци на болест от ковид, ще продължат да не бъдат допускани в Словения.

Гражданите ще би трябвало да продължат да съблюдават главните правила за попречване на допустимо разпространяване на болестта.

Хората са задължени да носят маски в закрити публични пространства, да стоят на най-малко 1,5 метра разстояние един от различен и да дезинфекцират ръцете си при влизане на публични места.

От средата на март Словения затвори всички учебни заведения, спортни и културни институции, питейни заведения, заведения за хранене, хотели и магазини, като се изключи тези за храни и аптеките. Общественият превоз беше спрян.

Правителството в Любляна стартира да облекчава някои ограничения от 20 април. В началото на тази седмица публичният превоз стартира още веднъж да работи, а идната седмица някои от учениците ще се върнат в учебно заведение.

Всички питейни заведения и заведения за хранене, както и хотели с до 30 стаи, ще могат да отворят идната седмица.

Литва, Латвия и Естония отвориха от среднощ границите между тях, създавайки първата зона за пътешестване в границите на Европейския съюз, в опит да дадат подтик на стопанските системи си, тежко потърпевши от пандемията от ковид, съобщи Ройтерс.

Гражданите на трите републики ще могат да пътуват свободно в района, само че всеки, влизащ от чужбина, ще би трябвало да се самоизолира за 14 дни.

В изказване на литовския министър председател Саулюс Сквернелис се споделя, че балтийската зона за пътешестване е опция бизнесите да отворят още веднъж и е лъч вяра за хората, че животът се връща назад към естественото.

Решението на трите балтийски републики беше взето в миг, когато Европейски Съюз се пробва да убеди 27-те членки да отворят още веднъж вътрешните си граници и да рестартират пътувания на по-големи дистанции, въпреки и с ограничения за сигурност, като защитни маски в самолетите.

Нови случаи на ковид в трите балтийски републики съвсем няма и нито една от тях в сряда не беше записала повече от 7 случая. От края на април управляващите в трите страни облекчиха ограниченията за изолираност.

Като цяло в района има под 150 умряли от заболяването.

Балтийските страни са близки сътрудници, имат сходна епидемологична обстановка и стопанските системи им са добре интегрирани, тъй че свободното придвижване на хора и артикули е доста значимо за района, сподели Арнолдас Пранкевичус - представителят на Европейската комисия в Литва.

Литва, Латвия и Естония - трите най-бедни членки на еврозоната, чакат стопанските системи им да се свият с до 7-8 % тази година, в сходство с останалата част на валутния съюз.

Литва предизвести за двуцифрен спад, в случай че стопанските системи не проработят още веднъж до лятото.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР