Словенският премиер Марян Шарец обвини Хърватия в „нечувано поведение и

...
Словенският премиер Марян Шарец обвини Хърватия в „нечувано поведение и
Коментари Харесай

Шпионски скандал се вихри между Словения и Хърватия

Словенският министър председател Марян Шарец упрекна Хърватия в „ нечувано " държание " и позволи, че Загреб се опитал да потули информация в медиите, че хърватски шпиони са помогнали за неуспеха на напъните за разрешаване на граничния спор сред двете страни, заяви „ Политико ".

„ Нечувано е, че Хърватия се е пробвала да окаже въздействие върху нашите медии да не разгласяват тази интервенция на хърватските секрети служби ", съобщи Шарец пред изданието. Премиерът има поради известия в словенски медии, които ускориха напрежението сред Загреб и Любляна и възпламениха разногласието за общата им граница.

Казусът трябваше да бъде решен от арбитраж, само че Хърватия реши през 2015 година да се отдръпна от този развой. Причината за това бяха изтекли записи от диалог сред словенски политик и словенски арбитър в арбитражния съд.

През последните дни словенски медии оповестиха, че хърватски шпиони са създали записите, с цел да дискредитират процеса, а в този момент Загреб се опитал да окаже напън да потули тази информация. Това накара Шарец да свика Съвета за национална сигурност на Словения в сряда, както и да отзове посланика в Хърватия за съвещания.

Словенският водач съобщи, че е по-притеснен от „ опитите на Хърватия да се намеси в медийната независимост " в страната му, в сравнение с от хипотетичната роля на разузнаването.

Хърватският министър председател Андрей Пленкович съобщи през днешния ден, че в връзките сред Хърватия и Словения „ няма огромна драма ", съобщи Българска телеграфна агенция. Той сподели това пред публицисти след срещата на водачите на Европейски Съюз в Брюксел и удостовери, че е разговарял със словенския си сътрудник в коридорите на тази среща.

Пленкович съобщи, че би желал двете страни да седнат на масата и да решат всички проблеми.

Попитан дали са разговаряли за обвиняванията на Словения, че хърватската разследваща работа е подслушвала словенски публични лица, той споделил, че това не е нищо ново.

Скоро ще има европейски избори и всеки би трябвало да има някаква дребна тематика и да демонстрира, че пази националните ползи, съобщи Пленкович и добави, че ще беседва със Шарец на идната среща „ 16 плюс 1 " на следващия ден в Дубровник.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР