Словения е прекрасно място. А нейните реки и езера... Не,

...
Словения е прекрасно място. А нейните реки и езера... Не,
Коментари Харесай

Бохин и белият дявол, който ви дебне

Словения е прелестно място. А нейните реки и езера... Не, този път няма да ви описвам за езерото Блед, тъй като несъмнено към този момент сте го виждали, или най-малко сте чували за него. Край това местенце обаче има още много кътчета, които обезателно би трябвало да се видят. Определено си коства да излезете от пътя на най-известните туристически дестинации (и потоци от народ).

Едно от дребните отклонения, които може да извършите, откакто сте се насладили на Блед, е езерото Бохин. С дължината си от към 4 км то публично е най-голямото непрекъснато езеро в Словения. Част е от Националния парк " Триглав ", което единствено по себе си лимитира опциите от презастрояване и звук, присъщи за други сходни места. Не, че няма къде да отседнете - край него има чудни селца, а локалните поданици са извънредно гостоприемни. Е, и при тях по-възрастните не приказват доста непознати езици, само че славянската кръв надвива и в последна сметка постоянно ще намерите метод да се разберете, да ви предлагат някоя локална забележителност или даже ресторант, който съществува и работи още преди баба ви да е била родена... Бохин е на към 30 километра от Блед, пътят е лъкатушен, само че изящен. Не е нужно да си избирате любимец всред двете езера - наподобяват си по спиращите дъха гледки, само че са и задоволително разнообразни, с цел да може всяко то тях да предложи друго чувство на гостите си. Словенците несъмнено избират Бохин - по-тихо и умерено е. Някога мястото е било обичано за фамилна отмора и надпревари с лодки, в този момент просто е бягство от тълпите туристи... Тази алтернатива обаче става все по-трудна с известността, която получава и Бохин.

Една от най-големите атракции край езерото, която е основана от човек, е църквата " Св. Йоан Кръстител ". До нея води остарял каменен мост и до момента в който минаваш около него, имаш възприятието, че с всяка крачка си на път да прекрачиш в предишното или най-малко в една друга ера. Фреските в храма ще ви впечатлят даже и да не сте най-вярващият християнин, най-старите са от XIII век. Край църквата пък са открити артефакти още от I век. Местните с горделивост акцентират, че по стените са изрисувани повече от 70 светци или значими християнски претекстове. А историите и легендите за храма в действителност си костват. Няма да ви ги издавам, само че по какъв начин да не се запитате, " гледат " ли светците, или са слепи и какъв брой пръста е имал един от иконописците... Като видите църквата, ще ви хрумнат още въпроси. Ако не сте виждали бял демон, изрисуван в черква - това е мястото да го извършите. Освен чисто белия звяр, прегърнал Каин, има и различен, който обаче е единствено с бяла опашка... Нашите дяволи са бели, обичат да се акцентират локалните.

Съвсем наоколо е и водопадът Савица, за който се твърди, че е един от най-посещаваните в Словения. Е, през зимата, когато попадах там, предстоящо нямаше доста туристи, да не споделям, че нямаше никакви. До него се върви по дълга екопътека, която не е страшна даже за пишман туристите. Трябва ви най-малко към половин час, с цел да стигнете до тюркоазения водопад. А оттова гледката към езерото и долината е страхотна! Водопадът е единствено 50-тина метра, зарежда се от близкото Черно езеро и е много гръмък. А другояче, в подножието на пътеката може да приседнете до реката, която освен през зимата е бяла, не от снега, а... Това е друга " загадка ", която ще научите на място.

Изобщо не е загадка какъв брой пристрастени са към ските словенците, за тях това не е просто спорт, а е съвсем вяра. Затова и в страната има извънредно положителни писти и ски курорти. Цените са повече от търпими, тъй че може да планувате прелестна зимна почивка там. Край езерото Бохин има и превъзходен ски курорт, който предлага задоволително зимни занимания, по-мързеливите, несъмнено, могат да се насладят на спа удоволствията. Пистите в курорта са към 20 км, а лифтът е 4-седалков.

И в случай че не сте разбрали от текста дотук - Бохин е регион, а не град или село. Най-голямото градче в региона се споделя Бохинска Бистрица, само че не е в полите на Витоша, а на Алпите. Близо до каменния мост и църквата " Св. Йоан Кръстител " е статуята на Златорог (козирог със златен рог). За митичното създание също има прелестни митове, които би трябвало да чуете на място. В днешни времена Златорогът е знак на хубостта и естествените благосъстояния на Словения. Е, и емблема на една от най-разпространените бири в страната...

Чудна панорама към езерото и покрайнината може да си осигурите от доста места, само че едно от най-посещаваните от туристите е местността Вогел. До нея се стига с " въздушно влакче " вид кабинков въжен превоз. Високо, само че прелестно е! И открива прелестна панорама към този чудноват планински парадайс... Бохин ви чака да го посетите. Ще нахраните и душа, и тяло с страсти и вкусни ястия, какво чакате - тръгвайте! Подходящо е и за летни, и за зимни почивки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР