Словашкият президент Андрей Киска възложи днес на вицепремиера Петер Пелегрини

...
Словашкият президент Андрей Киска възложи днес на вицепремиера Петер Пелегрини
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пелегрини получи мандат за ново правителство на Словакия

Словашкият президент Андрей Киска разпореди през днешния ден на вицепремиера Петер Пелегрини да образува ново държавно управление, откакто министър председателят Роберт Фицо подаде в резултата на публично неодобрение, провокирано от убийството на проверяващ публицист, заяви Агенция Франс Прес.

Киска уточни, че трите партии в ръководещата коалиция - „ Смер “ на Фицо и Пелегрини, „ Мост-Хид “ („ Мост “) и Словашката национална партия, са го уведомили, че имат болшинство в Народното събрание за ново държавно управление.

Новият министър председател Пелегрини (42 г.) е някогашен началник на Народното събрание.

Фицо, който е на власт от 2012 година, разгласи нощес подготвеност за оставка, само че изиска президентът да разпореди мандат за нов кабинет на представител на партията му, което Киска одобри.

По-рано през днешния ден водачът на „ Мост-Хид “ („ Мост “) Бела Бугар съобщи, че ще бъдат заменени една трета от министрите.

Словакия бе потресена от убийството на Ян Куциак (27 г.) и годеницата му Мартина Кушнирова, които бяха открити мъртви на 25 февруари с огнестрелни рани в дома на журналиста във Велка Мача, близо до Братислава.

В последната си, незавършена публикация Куциак написа за корупционни връзки на италианската мафия с висши представители в държавното управление на Фицо.

Споменатите в нея Мария Трошкова - асистент на Фицо, и секретарят на Държавния съвет за сигурност Вилиам Ясан, напуснаха постовете си, само че изрично отхвърлиха да са забъркани в закононарушението.

Оставки подадоха вицепремиерът и вътрешен министър Роберт Калиняк, а в завършек на февруари си потегли и министърът на културата Марек Мадярич.

Убийството на Куциак и годеницата му провокираха митинги против корупцията, на които главното искане бе министър председател Роберт Фицо да подаде оставка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР