Словакия започва скрининг на цялото си население за коронавирус с

...
Словакия започва скрининг на цялото си население за коронавирус с
Коментари Харесай

Словакия планира програма за масово тестване за коронавирус

Словакия стартира скрининг на цялото си население за ковид с бързи антигенни проби, което би било първото световно тестване на цяла нация, заяви Агенция Франс Прес. Според критици проектът на държавното управление не е добре премислен.

Около 45 000 медицински служащи, чиновници на армията и полицията ще бъдат разполагаем за осъществяване на тестванията в държавата-членка на Европейски Съюз с 5,4 милиона население. Тестовете ще се правят в към 5000 медицински пункта.

Премиерът Игор Матович съобщи, че мярката ще избави " стотици животи ". Тестовете за антиген дават бързи резултати - от време на време в границите на минути - само че не се смятат за толкоз надеждни като PCR теста, за който назалните тампони би трябвало да бъдат изпратени в лаборатория за разбор.

Участието в тестването не е наложително, само че всеки, който не може да показа документ за негативен тест, в случай че бъде спрян от полицията, може да получи огромна санкция.

Всеки, който има позитивен тест, би трябвало неотложно да се подложи на карантина за 10 дни. " Това ще бъде нашият път към свободата ", сподели Матович. Според него, всеобщият скрийнинг ще разреши да бъдат отстранени рестриктивните мерки, свързани с разпространяването на ковид.

Словакия ще бъде първата страна, подхванала такава мярка, макар, че в някои китайски градове също беше направено всеобщо тестване на популацията. По-малки европейски страни като Люксембург и Монако също оповестиха свои стратегии за всеобщи проби.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР