Словакия се готви да избере своя пети министър-председател само за

...
Словакия се готви да избере своя пети министър-председател само за
Коментари Харесай

Изборите в Словакия като червена лампа за НАТО и ЕС

Словакия се готви да избере своя пети министър-председател единствено за четири години и защото опозиционната партия на симпатизанта на Кремъл Роберт Фицо води допитванията, изборите в страната се чакат с паника от Запада, написа в собствен разбор CNN.

Откакто Русия нахлу в Украйна предишния февруари, Словакия е един от най-верните съдружници на Киев. Двете страни имат обща граница, Словакия e първата страна, изпратила противовъздушна защита в Украйна и приела десетки хиляди бежанци. Но това може да се промени, в случай че Фицо пристигна на власт. Бившият министър председател не крие благосклонностите си към Кремъл и упреква " украинските нацисти и фашисти " за провокирането на президента на Русия Владимир Путин да стартира нашествието, повтаряйки подправения роман, който Путин употребява, с цел да оправдае нашествието си, напомня медията.

Фицо към този момент прикани словашкото държавно управление да спре да доставя оръжия на Киев, казвайки, че, в случай че той стане министър-председател, Словакия „ няма да изпрати още един кръг муниции “. Той също по този начин е срещу влизането на Украйна в НАТО.

Григорий Месежников, политически анализатор и президент на Institute of Public Affairs, словашки мозъчен концерн, споделя, че като доста симпатизанти на Русия, Фицо обрисува поддръжката си за Москва като „ мирна “ самодейност.

„ Той и неговите съдружници настояват, че не би трябвало да изпращаме оръжия в Украйна, тъй като това ще удължи войната. Те споделят, че „ ще има мир, в случай че спрем да изпращаме оръжия на Украйна “, тъй като в случай че не го вършим, спорът ще завърши по-рано. Така че всъщност те не са за мира, те са за Русия “, споделя той пред CNN.

Преди това Фицо е министър-председател на Словакия повече от десетилетие, първо сред 2006 и 2010 година и по-късно още веднъж от 2012 до 2018 година

Той е заставен да подаде оставка през март 2018 година след седмици на всеобщи митинги против убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Преди гибелта си Куциак оповестява за корупция измежду елита на страната, в това число хора, директно свързани с Фицо и неговата партия SMER.

Хаос и вътрешни битки

На идващите избори през 2020 година гласоподавателите се отвръщат от SMER и избират дясноцентристката партия Ordinary People and Independent Personalities (OLaNO).

Първоначално възприемана като глътка пресен въздух, OLaNO и нейният водач Игор Матович в последна сметка разочароват доста от своите гласоподаватели. Матович, който е милионер, печели изборите със мощна антикорупционна платформа, обещавайки да „ почисти “ Словакия. Но неговите поръчки са компрометирани, откакто е заставен да признае, че е плагиатствал магистърската си теза.

Матович е заставен да се отдръпна малко повече от година, откакто едностранното му решение да закупи ваксини против Covid-19 от Русия провокира протест в съдружното му държавно управление.

Матович си сменя мястото със своя финансов министър Едуард Хегер, само че хаосът продължава. Докато страната се бори с следствията от пандемията и съветската инвазия в Украйна, вътрешни битки и персонални спорове водят до разпадането на ръководещата коалиция през декември. Хегер продължава да бъде длъжностен министър-председател, само че и той се отхвърля през май и е сменен от технократ Лудовит Одор.

Този безпорядък дава нов късмет на Фицо.

„ Година след последните избори изглеждаше, че партията ще изчезне изцяло. Но той съумя да се възвърне и в този момент е любимец “, споделя Месежников. „ SMER към момента имат мощна поддръжка измежду своите съществени гласоподаватели и тази поддръжка е прочувствено обвързвана с Фицо, само че те също по този начин бяха подкрепени от многото спорове в държавното управление и от някои външни фактори, в това число пандемията, високата инфлация, енергийната рецесия и войната в Украйна ”.

Словакия има комплицирана изборна система и фрагментирана политическа сцена с до 10 политически групировки, евентуално способни да доближат прага от 5%, нужен за влизане в Народното събрание. Това значи, че даже партията на Фицо да завоюва изборите, той евентуално ще има потребност от най-малко един съдружен сътрудник, като не е изключено да работи с Republica, екстремистка крайнодясна партия, която твърди, че войната в Украйна е разследване от „ политиката на разширение на НАТО “ и „ експанзията на Киев против съветското малцинство в Източна Украйна “.

Дезинформацията и пропагандата печелят

Правителствените битки и няколко нашумели корупционни абсурда отслабват доверието на хората в публичните институции и основават удобна почва за акции за агитация и дезинформация.

При последния поврат предишния месец словашката полиция упрекна шефа на службите на страната и няколко други високопоставени чиновници по сигурността в скрит план за корист с власт. Фицо, който е непосредствен до някои от забърканите в абсурда, разказва обстановката като „ полицейски прелом “.

Според изследване на GlobSec, основан в Братислава мозъчен концерн за сигурност, единствено 40% от словаците считат, че Русия е виновна за войната в Украйна, най-ниският дял измежду осемте централно-източноевропейски и балтийски страни, върху които GlobSec се концентрира. В Чешката република, която е била една страна със Словакия, 71% от хората упрекват Русия за войната.

Същото проучване открива, че 50% от словаците възприемат Съединените щати - дълготраен съдружник на страната, като опасност за сигурността.

Доминика Хайду, политически шеф в Центъра за народна власт и резистентност на GlobSec, споделя, че Словакия е извънредно уязвима за съветската агитация.

„ Някои от партиите, които сега водят в социологическите изследвания, популяризират едни и същи разкази – да вземем за пример, че Западът е този, който се пробва да ни „ вкара “ във войната и че всеки глас, който е проукраински, автоматизирано е антисловашки ", споделя тя и прибавя, че проруската агитация има отзив и тъй като огромна част от популацията постоянно е било проруски настроено и даже в този момент към ¼ от хората гледат позитивно на съветския президент Владимир Путин.

„ В исторически проект постоянно е имало мощен панславянски роман за Русия като по-силния брат, който пази словаците от унгарците и който по-късно освободи Словакия от нацистите “, показва Хайду.

Словакия има комплицирани връзки с Унгария, защото е била част от Австро-Унгарската империя епохи. Унгарците са най-голямото малцинство в Словакия и доста унгарци към момента виждат Трианонския контракт от 1920 година, който предефинира националните граници след Първата международна война, като неправда против тяхната страна. Това води до националистическа изразителност от двете страни на границата.

Вера Йоурова, върховен чиновник по цифровите въпроси на Европейската комисия, споделя, че гласуването в събота ще бъде „ тест “ за това какъв брой ефикасни са обществените медии в противодействието на съветската агитация в Словакия, защото въпросът е съществена разграничителна линия в изборите.

Месежников пък показва, че Фицо и неговите съдружници се възползват от възходящата отмалялост и яд измежду словашките гласоподаватели поради недвусмислената поддръжка на държавното управление за Украйна.

„ Правителството взе доста бързо и твърдо решение – и бих споделил, че по този метод се оказа от вярната страна на историята – да поддържа Украйна “, споделя той. „ Словакия стана самодеен член на Европейски Съюз в предлагането на наказания против Русия и изпрати цялото съоръжение, което можеше, в Украйна. “

Решението на Словакия да изпрати противовъздушна защита единствено седмици след началото на нашествието е последвано от доставка на бронирани машини, хеликоптери, гаубици и друго съоръжение. Страната е приела повече от 100 000 украински бежанци - видим брой за страна от едвам 5,4 милиона.

Месежников обаче споделя, че немалка група словаци не е съгласна с този метод и че SMER и Republika бързо са почнали да ги ухажват.

„ Другият им мотив, с изключение на мирния, е, че не би трябвало да оказваме помощ на Украйна, тъй като е за сметка на словаците. Казват, че е прекомерно скъпо и би трябвало да се тревожим единствено за себе си “, показва в умозаключение Месежников.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР