Слоновете са изумителни животни, няма две мнения по този въпрос.

Слоновете са изумителни животни, няма две мнения по този въпрос. ...

Как слоновете решават проста математическа задача само с хоботите си.


Слоновете са изумителни животни, няма две мнения по този въпрос. За пореден път се убедихме в този факт след като научихме, че те са единствените животни, които решават проста математическа задача само чрез обонянието си. 
Elephant Jungle Sanctuary - паркът на слоновете в Тайланд
Паркът на слоновете в Тайланд

С мисъл за животните, а не за туристите

До тези изводи стигат учени от колежа Хънтър, които правят проучването, като наблюдават шест азиатски слона, на възраст от 12 до 45 години. 

Експериментът, извършен в Anantara Golden Triangle Elephant Camp в Северен Тайланд, установява, че слоновете могат да правят изчисления, като за целта използват само хоботите си. 
Снимка 442954

Обонянието на слоновете е толкова добро, че при тестовете те са били в състояние да открият коя от две непрозрачни кофи с капак на дупки съдържа повече слънчогледово семе. Изчисляването на количества не е нехарактерно за редица животни, но всички те го правят с очите си, за разлика от слоновете, които успяват само чрез помирисване.

Според Daily Mail това е първият подобен случай, записан от зоолози, в което едно животно може да прецени кое от две количества е по-голямо, като за целта използва само обонянието си.
Ракът при слоновете - каква е причината да не се разболяват
Защо слоновете не се разболяват от рак

Тайната, която се крие в гените

Източник: lifestyle.bg