Сложната операция е извършена в болница Acıbadem Atakent в Турция,

...
Сложната операция е извършена в болница Acıbadem Atakent в Турция,
Коментари Харесай

Рядка „кръстосана“ чернодробна трансплантация спаси семейства от Украйна и Турция

Сложната интервенция е осъществена в болница Acıbadem Atakent в Турция, от хирурга проф. Ремзи Емироглу. Двамата пациенти са били в напреднала фаза на чернодробна непълнота, а трансплантацията на здрав орган е била единствената опция за тях. " Кръстосването " се е наложило заради липса на съгласуемост сред реципиентите и техните донори. И четирите интервенции са минали сполучливо и органите действат обикновено както при донорите, по този начин и при получателите.

Черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който може да регенерира и продължава да действа без съществени затруднения, даже в случай че 70% от размера му бъдат отстранени. Това прави допустимо осъществяването на чернодробни трансплантации от жив донор, което е животоспасяваща опция за пациенти с чернодробна непълнота, за които дългите листи на чакащи за трупен донор не са добра опция. " Кръстосаните " трансплантации, от своя страна, оказват помощ на тези измежду тях, които имат непосредствен донор, само че двамата нямат нужната съгласуемост. Поради високата трудност такива интервенции се правят единствено в няколко центъра по света.

Диагноза " чернодробна непълнота "

39-годишният Микола Павлив, който живее в Лвов, Украйна, се обръща към доктор, угрижен от пожълтели склери на очите си. След осъществените прегледи и проучвания, ненадейно е диаганостициран с цироза.

" Бях шокиран, когато лекарят ми заяви диагнозата, тъй като в никакъв случай преди не съм боледувал ", споделя Микола. В търсене на най-хубавото лекуване, той и брачната половинка му Лариса отпътуват за Италия, където ги осведомят, че се постанова трансплантация на черен дроб. Италианските лекари обаче не могат да извършат интервенцията, заради кръвна несъответственост сред Микола и роднините му от първа степен.

Така семейство Павлив се връщат назад в родната си страна и вършат изследване, което им демонстрира, че трансплантацията може да бъде осъществена в Турция. Те се обръщат към болница Acıbadem Atakent, където заради кръвната несъответственост им е предложена " кръстосана " трансплантация. Г-н Павлив приема предлагането и е записан в листата на чакащи за подобаващ донор.

Отделението за бъбречни и чернодробни трансплантации стартира процедура за разкриване на съчетаем донор и се свързва с 66-годишния Сюлейман Йонал, който също е в очакване на подобаващ донор заради липса на съгласуемост със сина си Иззет. Баща на 5 сина и 2 дъщери, Йонал споделя: " Преди четири години бял блъснат от автомобил. Малко по-късно научих, че имам чернодробно заболяване. Отидох в болничното заведение във Ван, само че чернодробната трансплантация се оказа невъзможна поради кръвна несъответственост. Затова избрах кръстосана трансплантация ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР