Сливането на Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк може да

...
Сливането на Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк може да
Коментари Харесай

Асоциацията за защита на потребителите: Сливането на ДСК и Експресбанк може да доведе до монопол

Сливането на Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк може да докара до монопол в България, с което да бъдат наранени ползите на потребителите. Това се споделя в мнение на Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП), публикувано до медиите от ръководителя на организацията Пейо Майорски. 

Освен това Сосиете Женерал Експресбанк да попадне под унгарска благосъстоятелност в миг, в който Европейският съюз задейства наказателна процедура против Унгария, се споделя в позицията на асоциацията.

" Ние сигнализираме управляващите да внимават с утвърждението на договорката. За задачата изпратихме писма до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Българска народна банка и Комисията на финансов контрол. Един от индикаторите, посредством които се дефинира дали е налице господстващо състояние, е пазарният дял. След сливането, Банка ДСК може да господства и да изкриви пазара, тъй като ще се трансформира в колос, изключително при банкирането на дребно. Комбинираният пазар на двете банки при ипотечните заеми е близо 27%, а при потребителските – 38,78%. При общия размер на заемите за семейства, делът на банката става 31%, а при жилищните ипотечни заеми – 26.7% ", написа още ръководителят на АЗП.

Майорски прецизира, че новата банка ще бъде водач по мярка на активите – съгласно данните на Българска народна банка към края на юни 2018, те ще доближат 19.1 милиарда лева, до момента в който тези на първата сега УниКредит Булбанк са 18.6 милиарда лева Така Банка ДСК ще заеме първо място по този индикатор. А също така новата институция ще бъде водач по мярка на отпуснатите заеми (17.05 милиарда лева.) и привлечените депозити (16.7 милиарда лева.).

" Общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България обаче към този момент трайно ще надвишават посочената граница от 40% на Комисия за защита на конкуренцията след реализиране на придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от Банка ДСК. По този метод те ще ръководят над 48% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали 47.9% от заемите, ще са привлекли 48.2% от пасивите и 48.5% от депозитите. Особено мощна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни заеми – 57.5% от тях ще са отпуснати от трите най-големи банки, до момента в който при потребителските заеми този дял е 50.7%, а при депозитите от семейства – 50.3%. Това ще се отрази и върху каузи от облагата, който ще доближи 60.6% от общата за банковата система ", пресмятат от Асоциацията за отбрана на потребителите.

От организацията считат за притеснително, че те трите банки могат да се схващат между тях и да диктуват пазара и дават образец с повдигане на лихвите по заемите, което би ощетило българските жители.

" Притеснителен е и един различен факт. След сливането на Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк, към 20% от активите на българската банкова система ще бъдат следени от групата OTP с централа в Унгария. Това е страна отвън Еврозоната и скоро не желае да влиза в нея и със свободно плаващ валутен курс. Следователно, българската банкова система ще бъде извънредно подвластна от решенията на Унгарската централна банка, не просто откъм непоклатимост на банката-майка, само че и по линия на дъщерно финансиране от банката-майка към българската банка. При съществуване на инфлационни или дефлационни шокове и съответни внезапни дейности на унгарската централна банка, смяната в цената на унгарската валута ще има пряк резултат върху стабилността на българската ДСК. Потенциалните отрицателни резултати могат да са разнопосочни – непредвидимо контрациклично стесняване на кредитирането, проциклично прегряване на кредитирането или шоково евакуиране на финансиране от дъщерната банка (с цел покриване на загуби на банката-майка), което би могло да я дестабилизира ", разясняват икономисти, представени в позицията подписана от Майорски.

От АЗП заяват поддръжка за желанието на българското държавно управление за влизането на страната да влезе в Банковия съюз и Еврозоната, защото това е стъпка в посока отбрана на потребителите от Европейската централна банка.

В противоположен случай банковата ни система ще бъде подвластна от Унгария. Български икономисти също считат, че купувачът на Сосиете Женерал Експресбанк в България – унгарската OTP е с рисков профил. След договорката Fitch разгласи, че слага рейтинга на Експресбанк А- под наблюдаване и чака при приключването й той да бъде намален до равнища към BB поради по-слабата опция за поддръжка от новия притежател. Това би означавало намаляване с най-малко пет стъпки, написа още в позицията на АЗП.

За разлика от Societe Generale, която е под директния контрол на Европейската централна банка и има достъп до нейната ликвидност, унгарската OTP е отвън Еврозоната и е от страна, където ръководещите през последните години имаха комплицирани взаимоотношения (особено с задграничните банки) и бяха подложени на критика за тъпчене на независимостта на централната банка, прецизират още от асоциацията.

От АЗП обявиха и че предизвестяват Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Българска народна банка и Комисията на финансов контрол да внимават с утвърждението на договорката сред Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк.

Смятаме, че тя ще докара до господстващо състояние на пазара, а крайният резултат ще бъде за сметка на елементарните граждани-потребители, които може да попаднат в ръцете на колекторските компании, написа още в позицията, подписана от Пейо Майорски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР