Сливане между френски и италиански производители на кораби заплашва да

...
Сливане между френски и италиански производители на кораби заплашва да
Коментари Харесай

Корабите са новите влакове в битката за европейски шампиони

Сливане сред френски и италиански производители на кораби заплашва да възпламени още веднъж борбата сред Европейската комисия и националните столици по въпроса за индустриалните първенци, написа европейското бюро на Politico.

В Париж бяха гневни предходната година, когато Брюксел блокира мегасделката сред френската Alstom и немската Siemens. И Франция, и Германия настояха, че договорката е нужна, с цел да се сътвори колос в промишлеността - железопътен еквивалент на Airbus, който може да се изправи против китайските съперници - и твърдяха, че несъгласие от Брюксел демонстрира, че европейските правила в региона на конкуренцията са остарели.

Година по-късно договорката е сред италианската Fincantieri и френската Chantiers de l`Atlantique. Брюксел би трябвало да реши дали да наложи несъгласие на договорката до 17 април, а Париж и Рим още веднъж цитират опасността от изток като причина Комисията да даде зелена светлина. Миналата седмица министърът на стопанската система на Франция Бруно Ле Мер категорично съпостави китайската опасност в корабния бранш с тази, пред която се изправят Siemens и Alstom.
 Последните мохикани на свободната търговия в Европа
Последните мохикани на свободната търговия в Европа

След като Англия напусна Европейски Съюз, съюзът загуби един от най-мощните поддръжници на свободата в търговията. Швеция се пробва да откри нови

" Начинът, по който [китайската държавна компания] CRRC навлезе в железопътния пазар - за доста малко време, със обилни финансови запаси и с софтуерен потенциал, непосредствен до европейския, би трябвало да ни послужи за урок. Същото ще се случи и в производството на кораби. Трябва да сме доста деликатни ", споделя той пред френския сенат.

Италианският му сътрудник Джузепе Конте и министърът на икономическото развиване Стефано Патуанели също приканиха Европейски Съюз да утвърди договорката.

Китайска опасност?

Във финансово измерение, договорката на стойност €59,7 млн. е надалеч по-малка от тази сред Siemens и Alstom, която щеше да сътвори колос с годишни доходи от €15 милиарда За подкрепящите я обаче, тя е не по-малко значима, защото ще покаже по какъв начин Брюксел гледа на опасността, която Китай основава.

Макар че Китай и Южна Корея преобладават в бранша на производството на товарни кораби, строителството на круизни кораби остава мощ на Европа. Големият въпрос е какъв брой бързо Китай ще се трансформира в мощен съперник.

В случая със Siemens-Alstom, Брюксел реши, че Китай не съставлява непосредствена опасност и някои юристи в Брюксел считат, че в този момент решението ще е с сходни претекстове.

Ле Мер обаче предизвести, че китайската промишленост единствено в границите на няколко години може да се трансформира в еквивалент на CRRC.

Засега главният съперник на възможното обединените на италианската и френската компании ще бъде немската Meyer Werft. През последните 15 месеца Fincantieri достави 17 кораба, Chantiers de l`Atlantique четири, а Meyer Werft девет.

Европейските специалисти имат елементарен отговор за сливания, които се базират на теоритична бъдеща конкуренция от Китай: те споделят, че двете компании могат да подадат документи още веднъж, когато компании от Поднебесната империя съставляват същинска опасност. Европейското лоби в региона обаче споделя, че опасността напълно не е единствено на доктрина и показва, че Пекин желае Китай да се трансформира в водач в корабостроенето до 2025 година
 Берлин, Париж, Рим и Варшава с атака против Брюксел за национални първенци
Берлин, Париж, Рим и Варшава с атака против Брюксел за национални първенци

Четирите столици упорстват Маргрет Вестагер да промени разпоредбите и да разреши основаването на европейски корпоративни гиганти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР