Следвайте Гласове в Делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен

...
Следвайте Гласове в Делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен
Коментари Харесай

Делото Боклукгейт срещу братя Бобокови е прекратено

Следвайте " Гласове " в
Делото против русенските предприемачи Атанас и Пламен Бобокови, станало известно като " Боклукгейт ", е прекъснато и върнато на прокуратурата. Причината са неясноти и нарушавания в обвинителния акт, които пречат на отбраната на подсъдимите, е записано в окончателното определение на апелативния съд в София. Така материалите се връщат назад на проверяващите за премахване на пропуските, което значи, че процесът ще се проточи още, оповестява " Медиапул ".  " Гласове " напомня, че съдията по делото е Калин Калпакчиев,  а същият правосъден състав освободи предсрочно преди време австралиеца Джок Полфрийман, наказан за убийството на Андрей Монов.

Разследването против Бобокови стартира преди повече от две години. В началото материалите бяха импортирани в спецсъда, само че след закриването му бяха трансферирани в Софийския градски съд.
В последна сметка те бяха упрекнати за присъединяване в незаконна група дружно с тогавашния зам.-министър околната среда Красимир Живков и още няколко души. Тезата на прокуратурата е, че са взели участие в скица, посредством която у нас нелегално са били складирани и заравяни тонове рискови боклуци от завода им за произвеждане на батерии " Монбат ".
По това дело Атанас Бобоков прекара няколко месеца в ареста. Срещу брат му пък бяха формирани още следствия – за нелегално държане на полезности (върхове от стрели и копия, по което бе оправдан) и поради приемане на информация от сводката на работа " Военно разузнаване ". По това дело прокурорите твърдяха, че е оголен оперативният интерес на службата, въпреки че ставаше дума за вести, които могат да се намерят във всяка медия.

По делото " Боклукгейт " прокуратурата е внесла обвинителен акт от близо 1000 страници, излиза наяве от определението на съдийския състав Калин Калпакчиев, Весислава Иванов и Величка Цанова. Въпреки размера му обаче обвиняванията остават неразбираеми и не са посочени основни детайлности по отношение на хипотетичните закононарушения.
" Обемът на обвинителния акт е в размер на 924 страници, от които обстоятелствената част и диспозитива са изложени на 624 страници. В този забележителен и сложен за разбиране размер се съдържат голям брой непотребни повторения, които не служат на рационално обоснована цел ", написа в определението за преустановяване.
Обемът обаче не може да се уточни като значителен минус. По-важното е, че самото обвиняване остава неясно.
Според прокуратурата началник на незаконната група е бил някогашният зам.-министър Живков. Твърди се, че той се е познавал с един от другите участници – предприемача Васил Коцев, какво и с братя Бобокови. От обвинителния акт обаче не излиза наяве от по кое време датира познанството и по какъв начин е взето решение за формиране на групата, написа в правосъдното определение.
" Не става фактологично ясно, най-малко почти, времето на това запознанство, както и по какъв начин е взето решението за формиране на проведената незаконна група. В тази част е налице смислово несъгласие и неизясненост, доколкото се твърди най-общо, че Атанас Бобоков и Пламен Бобоков се срещнали с Живков, а в идващото изречение се вкарва изказванието, че подсъдимият Живков предложил на подсъдимия Атанас Бобоков да стартират взаимна активност. Участието на подсъдимия Пламен Бобоков в тази първична активност по съставяне на групата се свежда до даден съвет на брат му да одобри това предложение, без да се прецизира какво фактическо значение има познанството на Пламен Бобоков с подсъдимия Живков ", декларира съдът.
Не се схваща и по какъв начин те са съгласили да вземат участие в групата и по какъв начин е формирана тя. Подобни са нарушаванията и при различен обвинен участник – плевенския предприемач Николай Миховски. Има свидетелски показания, че той е уговорил различен човек да взе участие в схемата, само че пък не се твърди, че същият очевидец се е включил.
По отношение на Живков пък са разказани общо 71 действия като се твърди, че той е намирал компании, които да извозят отпадъците от производството на Бобокови. Има обаче разминавания в датите, на които се твърди, че това е направено.
" За да бъде годно процесуално съображение да инициира правосъдната фаза на наказателния развой, обвинителният акт би трябвало да съдържа ясна и недвусмислена обвинителна теза, без основни празноти при изложение на инкриминираното закононарушение ", показва се в правосъдното определение.
Въпреки че приключва делото и го връща на прокуратурата, съдът отхвърля да вдигне запорите върху имуществото на Атанас Бобоков. Той е упрекнат и в данъчно закононарушение, което се санкционира и конфискация. Затова имуществото му е блокирано още от 2020 година Според юристите му това обвиняване е измислено и фабрикувано и повдигнато, единствено с цел да се наложи поръчителство на обща стойност към 20 млн. евро.
Апелативният съд обаче взема решение, че мярката не трябва да бъде отменяна.
" Доводът в жалбата на отбраната, че това обвиняване е " измислено и изфабрикувано " не може на този стадий от развиване наказателното произвеждане да бъде споделен, защото не почива на справедливи доказателства ", написа в определението.
 
Източник: " Медиапул "
 
17 Дек 202228717 Дек 202267217 Дек 202251517 Дек 202284117 Дек 202224617 Дек 2022533КоментариХристо17 Дек 2022 16:28ч.
Да здравствует наш суд, самый гуманный суд в мире! https://yandex.ru/video/preview/6345233643890285559
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202246116 Дек 202244617 Дек 20227124 Sep 20223456
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР