Следващият репортаж ни отвежда към Япония и очакванията там за

...
Следващият репортаж ни отвежда към Япония и очакванията там за
Коментари Харесай

Япония в новата ера след абдикирането на император Акихито

Следващият репортаж ни води към Япония и упованията там за новата епоха, която стартира след абдикирането на император Акихито и поемането на властта от неговия наследник Нарухито. Официалната гала следва през октомври. Надежда Василева беседва с едни от най-известните анализатори в Токио.

Сезонът на дъжда в Япония, който като че ли обгръща императорския замък с още по-голяма тайнственост. Място, зад стените на което се крият доста секрети. Професор Такеши Хара е един от най-хубавите им познавачи. Учен, който в миналото пишел за императорското семейство като публицист.
Проф.Такеши Хара: Тогава за първи път съумях да видя какво се случва вътре в двореца. Колко извънредно е всичко! В центъра на Токио огромно пространство е заето от императорския замък, а множеството хора не могат да надникнат вътре. Всъщност там има огромна тайнственост.
Юли. Третият месец от новата епоха, която стартира през май с поемането на властта от император Нарухито. Определят го като съвършения японец. Земен, обучаван да почита другите, ученик на Оксфорд.
Проф.Такеши Хара: Новият император сподели, че ще следва държанието на татко си, само че какъв ще бъде неговият жанр, към момента не знаем.
Предишният император Акихито постоянно е бил покрай народа си и е проявявал внимание и угриженост към хората. Разчупва вековните обичаи, като става първият император, сключил брак с жена без благородническо родословие. Акихито и брачната половинка му пътуват доста из страната.
Проф. Такеши Хара: За последните 60 години те са обиколили всичките 47 префектури приблизително по 3 пъти, като на някои места са били и по 10 пъти. Нарухито и брачната половинка му не пътуват толкоз доста, защото тя има здравословни проблеми от години.
И Акихито, и Нарухито преди години посещават засегнатите от огромното земетресение региони. Съпругата на новия император - Масако, е посланик, приключила Харвард. Когато става част от императорското семейство, я възприемат с очаквания за промени в монархията. Масако се отхвърля от кариерата си, и през годините към нея са ориентирани упованията да роди момче - престолонаследник.
Проф.Такеши Хара: По време на ерата Хейсей, предходният император и императрицата имаха престолонаследник, фамилната линия беше ясна. Сега обстановката е по-различна. Този път нямаме престолонаследник. Сегашният император няма наследник, има щерка. По-малкият брат на императора има наследник и линията може да бъде продължена от тях.
Хирохито Сузуки е откривател, който носи името на императора от ерата Шоуа - най-дългият интервал в японската история.
Хирохито Сузуки - откривател: Кръстен съм по този начин от татко ми, който харесва тогавашния император Хирохито и съм роден по време на неговото ръководство.
Още преди да седне на императорския престол, Нарухито дава знак, че ще продължи традицията на най-дългата непрекъсната монархия в света, няма да стопира да се усъвършенства и ще бъде покрай хората. Императорът не може да въздейства върху политиката на страната, властта му е мощно лимитирана и дейностите му би трябвало да бъдат съгласувани с държавното управление. Въпреки всичко обаче, неговата роля е от значително значение за японците, споделят анализаторите.
Хирохито Сузуки - откривател: Новият император Нарухито е роден и подготвен да стане знак на страната и единството на японския народ. Най-важният резултат от промяната на императора е върху атмосферата и чувството на хората. Императорът дава убеденост на японския народ.
Церемониите по възкачването на престола на новия император към момента не са завършили.

На 22 октомври публични посетители от целия свят ще се съберат тук в Токио за церемонията по коронацията на император Нарухито - наследникът на Трона на хризантемата. А оттук насетне светът ще следи всяка негова стъпка, която ще бележи страниците от ерата Рейва.

А ритуалите не са се трансформирали от няколко императорски ери насам.
Проф.Такеши Хара: През октомври е церемонията по коронацията, а през ноември има специфичен набожен фестивал за новата оризова годишна продукция и едвам по-късно новото императорско семейство ще се реалокира в двореца. Дотогава не можем да имаме цялостното чувство, че се намираме в интервала Рейва.Хирохито Сузуки - откривател: Името на новата епоха Рейва идва от японската класика и значи красива естетика. Предстои да забележим какво ще се случи в този интервал.
Един от значимите елементи за идните церемонии наесен е тяхната висока стойност.
Проф.Такеши Хара: 23 милиона $ ще бъде цената, която ще заплати държавното управление. Коронацията е обществена. Фестивалът за новата годишна продукция през ноември обаче е частна гала за императорското семейство. Затова по-малкият брат на императора счита, че то би трябвало да заплати разхода.
А упованията за интервала Рейва са огромни. Нарухито стартира своята епоха с поддръжка. Японците обаче се надяват да се извърнат отрицателните трендове на демографската рецесия и страната да се оправи с един от най-сериозните проблеми - застаряващото население. Дали съвършеният японец, обичащ науката, спорта и хората, фактически ще помогне на общността, която търси и пази красивата естетика? В Страната на изгряващото слънце се надяват да се сбъдне Рейва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР