Следващите три дни се очертават решаващи за това дали ГЕРБ-СДС

...
Следващите три дни се очертават решаващи за това дали ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Решението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за кабинет: неизбежно, но мъчително

Следващите три дни се обрисуват решаващи за това дали ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ", ще реализиран единодушие за постоянно държавно управление, което ще реши и ориста на следващото Народно заседание и дали България ще върни към нови предварителни избори.

Преговорите сред двете най-големи парламентарни групи за управнически политики и някаква форма на взаимно ръководство не престават при изменчив триумф към този момент две седмици. Доскорошните непримирими съперници играят ход за ход и с чести промени на тактиката от слагане на условия до демонстрации на самообладание в опит да покажат пред гласоподавателите диалогичност, само че и да реализират авансово избраните си цели., че краят на дадената им отстрочка преди да връчи първия мандат за кабинет, наближава и другата седмица ще изисква извънредно решение.

И до момента в който за ГЕРБ решението наподобява относително елементарно, доколкото основно ще е мнението на водача му Бойко Борисов, " Продължаваме промяната - Демократична България " ще би трябвало да преодолят голям брой различия. Те, съгласно източници на " Дневник " от двете обединения в обединението, са свързани както с правилото на лъчение на държавно управление и министрите в него, по този начин и с настояването на ГЕРБ да получи авансово имената на номинираните (част от имената към този момент се завъртяха в медии, по-надолу в текста - бел. ред). Така, въпреки от двете обединения да заявяват, че това няма да заплаши стабилността в обединението, решението се обрисува трудно. Още повече, че с цел да бъде официално взето, ще е належащо огромно болшинство в парламентарната група.

Трудният танц сред първите двама

В миналите две седмици, въпреките демонстрираното съгласие и " Продължаваме промяната - Демократична България " резервира твърдо позицията си за сформирането на държавно управление. Заявката, пристигнала незабавно след изборите първо от съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, е, че обединението няма да поддържа държавно управление на или с присъединяване на ГЕРБ.

След като мина през няколко разнообразни тълкувания за държанието си в отговор, партията на Бойко Борисов към този момент не изключва опцията да се откаже от първия мандат, който следва да получи от президента Румен Радев и да поддържа втория. Борисов обаче сложи изискване за поддръжката си, от което към този момент не дава знак, че би отстъпил - авансово да види и оцени държавно управление, които " Продължаваме промяната - Демократична България " би предложила.

Първоначално условието беше с закрепен период - ръководителят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова изиска и заплаши че в противоположен случай партията ще продължи диалозите със идващите обединения в Народното събрание. " Продължаваме промяната " реагира ден по-късно с изказване на Андрей Гюров пред " Нова телевизия ": " Няма да свалим картите и да играем играта на ГЕРБ ".

Малко по-късно в коридорите на Народното събрание Бойко Борисов се скара на " Продължаваме промяната ", че нарушава диалогичния звук, само че в това време отстъпи от към този момент поставения период за отговор, като отхвърли да е ставало дума за ултиматум и изясни, че " няма период на търпението ".

Да бъде или да не бъде...представено

Макар това да не е първостепенният въпрос, в " Продължаваме промяната - Демократична България " има различия за това дали ГЕРБ да получи номинациите за министри преди връчването на първия мандат. Според обществените изявления решението следва занапред и ще бъде взето поотделно от управителните органи на партиите от обединението - общо четири на брой ( " Продължаваме промяната ", " Да България ", ДСБ, " Зелено придвижване " ).

По неофициална информация на " Дневник " част от " Продължаваме промяната " счита за вярно да се удовлетвори настояването на ГЕРБ. Като мотив в поддръжка на това представители на партията показват, че, в случай че ГЕРБ знае какво е проектоправителството на обединението и все пак не го поддържа, ще носи отговорността за неуспеха за избиране на постоянно ръководство и следващите предварителни избори. Според други в случай че обединението не разгласи претендентите си авансово, това би дало съображение на ГЕРБ да не предложи държавно управление с първия мандат, а при втория да нападна оферти Министерски съвет и да не го поддържа.

В сряда (26 април) в коридорите на Народното събрание съпредседателят на групата на обединението Николай Денков разяснява, че " има настройка " да бъдат показани авансово имена, въпреки да направи ангажимента, че е нужно разискване в управленията, а лист още няма.

В " Демократична България " пък имало опасения, че с представянето на министрите пред ГЕРБ авансово освен се нарушава логиката на конституционната процедура с мандатите за държавно управление, само че се давал цялостен надзор на Борисов над развоя на събитията, споделиха източници на " Дневник ". В последните седмици депутатите от " Демократична България " наподобяват дистанцирани от процесите, като заобикалят медийни изяви, както и мнения в коридорите на Народното събрание. Представители на обединяването не взеха и думата по време на, въпреки да участваха.

Експертен или политически кабинет

По основния въпрос - какво да е държавното управление, обединенията в обединението също са на друго мнение, сочи неофициалната информация от втората по бройка група.

Още в предходния парламент, когато беше евентуален претендент да получи третия мандат " Демократична България " лансираше тезата за. Според информация на " Дневник " тази настройка в обединяването продължава да е настояща. Аргументът е, че връзките сред партиите са изострени и лансирането на партийни водачи може да е комфортно опрощение за отвод от поддръжка от съперниците. Обратно, в случай че бъде определено държавно управление с политически водачи в него от партия, с която доскоро са били в режим на директни офанзиви, това може да остави в обществото подозрения за подмолни сделки, считат източници от " Демократична България ".
В началото на седмицата водачът на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че партията му се посъветвала с най-авторитетните си участници във властта през годините, в това число някогашния министър председател Иван Костов,. Той отхвърли детайлности за обсъжданото, само че подсети за изхода от рецесията в края на 1990 година с кабинета от специалисти на Димитър Попов.

Представители на " Продължаваме промяната " обаче нееднократно обществено обявиха, че обединението ще заложи таман на политическо държавно управление. Аргументите за това са, че специалистите не могат да носят политическа отговорност, а и гласоподавателите гласоподават за политически обединения. За доказателство, че няма скрити сделки " Продължаваме промяната " счита това, че не отстъпва от изискванията си: да не поддържа мандат на ГЕРБ, както и държавно управление с нейно присъединяване.

 Борисов: Управленската стратегия е по-важна от личностите в кабинета Борисов: Управленската стратегия е по-важна от личностите в кабинета

През последните дни Бойко Борисов, който в продължение на месеци гневно атакуваше и двамата и отхвърляше всевъзможен вид да поддържа връщането им във властта, се изрече ласкаво за тях. Първо съобщи, че с Петков са си дали прошка, намеквайки за размяната на обвинявания и ареста си през март предходната година. След това, разяснява, че с може да се работи, тъй като " усеща какво са сбъркали и по какъв начин може да се поправи ". В четвъртък Борисов не изключи вид да бъде даже министър в предстоящ кабинет, в случай че има съгласие за управническа стратегия. От " Продължаваме промяната " не удостоверяват, само че и не отхвърлят неофициалните изказвания за среща сред съпредседателите на партията и Борисов отвън Народното събрание.

След разнообразни позиции по въпроса, понастоящем Бойко Борисов твърди, че е податлив както на вид, в който министри стават партийни представители, по този начин и за композиция от специалисти. В интерпретацията му обаче специалисти са и някогашните му министри Томислав Дончев (зам.-председател на ГЕРБ), Делян Добрев (член на управлението на партията) и Красимир Вълчев.

В четвъртък (27 април) вечерта в медиите се появиха няколко имена, за които се твърди, че са в предлагания от втората парламентарна група лист. Според за министър председател е номиниран Николай Денков, за вицепремиер с сектор специфични служби и Шенген - Кирил Петков, а за вътрешен министър - водачът на ДСБ Атанас Атанасов. По информация на пък за външен министър се обсъждало името на Весела Чернева. Тя беше консултант на Петков, до момента в който беше министър председател, а " ИТН " я обвиняваше, че работи като министър в сянка, емилинирайки техния представител в кабинета Теодора Генчовка.

На въпроси на " Дневник " представители на управлението на обединението и на парламентарната група дефинираха изявления с имена на министри като клюки и спекулации. Източниците позволяват и, че е евентуално имената да са " спуснати ", с цел да може да бъдат обществено атакувани и надлежно отхвърлени от ГЕРБ. Въпреки че от седмици се разискват вероятни и невъзможни имена в проектоправителство на новата коалиция, решения до момента не са взимани, настояват източници на " Дневник " от договарящите.

Решението: би трябвало, само че по какъв начин

Дори формалното взимане на решение за това по какъв начин да работи обединението, не наподобява елементарно. Първо утвърждение би трябвало да бъде получено от управителните органи на всяка от четирите партии в обединението. По информация на " Дневник " управленията на обединенията в " Демократична България " занапред ще взимат решения дали техни представители да вземат участие в държавно управление с мандат на обединението.

Последният стадий е гласуването в общата парламентарна група. Според информация на " Дневник " във вътрешния устав на групата, написа, че всекидневно решенията се взимат с нормално болшинство (поне половината плюс един), само че за основните въпроси, какъвто е предлагането за държавно управление, би трябвало квалифицирано болшинство от две трети от депутатите. Това значи, че са нужни най-малко 43 гласа от 64-членната група. Депутатите на " Продължаваме промяната " са 38, а на " Демократична България " - 26.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР