Следващите малини, които ядете, може да са били набрани от

...
Следващите малини, които ядете, може да са били набрани от
Коментари Харесай

Първият в света робот-берач на малини има 4 ръце и бере по 1 кг на час

Следващите малини, които ядете, може да са били набрани от четирирък робот, сходен на Кракен, а не от човек.

В английските супермаркети към този момент се продават плодове, събрани от първия в света робот за бране на малини в комерсиална употреба, оповестява „ Гардиън “.

Два робота, създадени от „ Fieldwork Robotics “, компания, която е част от Плимутския университет, берат непрекъснато плодовете в полето покрай Одемира в Югозападна Португалия. Фермата се ръководи от компанията „ Summer Berry Company “, която се намира покрай Чичестър в Западен Съсекс и е водещ снабдител на английски супермаркети, сред които M&S, Ocado, Tesco, Sainsbury`s и Waitrose.

Роботите се употребяват на фона на дефицита на сезонни служащи в цяла Европа. През декември държавното управление на Обединеното кралство съобщи, че тази година ще издаде 30 000 шестмесечни работни визи за цялата градинарска промишленост, в това число цветя - същия брой като за 2021 година, само че браншовата организация „ British Summer Fruits “ желае спомагателни 10 000.

Роботите, чието създаване е коствало 2 млн. паунда, са високи 1,8 м и всеки от тях е екипиран с четири пластмасови ръце, отпечатани на 3D принтер, които по едно и също време берат малини - едни от най-трудните за бране плодове, защото те са по-меки от другите плодове и порастват на високи шубраци на друга височина.

Когато първата версия на робота беше тествана в Обединеното кралство преди три години, той имаше една ръка за бране, която деликатно се приближаваше до плодовете и й отнемаше цяла минута, с цел да събере и сложи един плод в касетка . Оттогава насам сензорната технология и хващачите му са напълно модифицирани, с цел да се понижи приплъзването и времето за бране.

" Постигаме действителен прогрес в създаването на нашите роботи за бране на реколтата ", споделя Руи Андрес, основен изпълнителен шеф на „ Fieldwork “. " Малините са доста чувствителни, тъй че трябваше да разработим технология, която да ползва задоволителен напън, с цел да освободи плода от стъблото, без да го повреди. В същото време нашите датчици към този момент са толкоз усъвършенствани, че могат да дефинират дали плодовете са подготвени за бране или не, което значи, че се бере единствено това, което може да се продаде. "

Той описа пред „ Гардиън “, че роботите берат по 1 кг плодове на час, като компанията работи за увеличение на този индикатор до повече от 4 кг на час. Целта на компанията е един робот да бере по 25 000 малини дневно, спрямо 15 000 за човек, работещ на осемчасова промяна.

„ Fieldwork “ е наела роботите на „ Summer Berry Company “ и се надява до края на годината да разполага с пет робота, а през идната година - с още 40 в стопанството си от 130 хектара (320 акра) покрай Одемира, където малините могат да се берат целогодишно. Всяка седмица получава поръчки от други аграрни производители.

Три четвърти от малините, набрани във фермата в Одемира от роботите, попадат в английските супермаркети, а останалите отиват в магазините на дребно в цяла Европа. Фермерите в Обединеното кралство от дълго време се борят с дефицита на служащи за бране на сезонни плодове, който се изостри от Брекзит, само че и други страни се борят да наемат задоволително служащи за тази изтощителна работа. Съществуват отчети за неприятни условия на труд и употреба измежду сезонните селскостопански служащи от групи за акции, в това число Центъра за трудови права.

Андрес сподели: " Някои хора се опасяват, че крадем работни места, само че сега фермерите не могат да намерят задоволително служащи ".

Декларираната цел на „ Fieldwork “ е да сътвори самостоятелни роботи, които могат да работят дружно с човешките служащи и да подсигуряват запълването на всички пропуски, а не да заменят хората. Нейните такси за услугата по прибиране на реколтата благодарение на роботи са сходни на тези, които се заплащат на сезонните служащи, споделя Андрес.

Ник Марстън, шеф на „ British Summer Fruits “, съобщи:

" През 2021 година процентът на завръщащите се от Европейски Съюз, които идват посредством статут на авансово заселени лица, спадна доста под равнището, предстоящо от фермите. Очакваме равнищата да спаднат още веднъж през идната година. Макар че през последните години английската промишленост за произвеждане на горски плодове направи забележителен прогрес към автоматизация , дилемите във фермите са комплицирани и мощно променливи. Поради това към момента има няколко години, в които автоматизацията и роботизацията няма да бъдат необятно възприети като средство за прибиране на реколтата. В момента към момента сме в ранните стадии на сезона на ягодоплодните, само че чакаме прочут дефицит на работна ръка. Ето за какво е от значително значение Министерството на вътрешните работи да даде спомагателните 10 000 визи в този момент, с цел да се избегнат забавяния. "
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР