Следващите избори трябва да са на машини. Това е мнението

...
Следващите избори трябва да са на машини. Това е мнението
Коментари Харесай

Томислав Дончев с коментар за машинното гласуване и оставката на председателя на ЦИК

Следващите избори би трябвало да са на машини. Това е мнението на вицепремиерът Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител.

"В обществото има консенсус, че машините ще оказват помощ за честността на изборния развой, по тази причина идващите избори би трябвало да са на машини. Разбира се, отчитаме и мненията на специалисти, както и представители на страни, които са въвели машинно гласоподаване, а след това са се отказали, защото настояват, че то основава повече опасности, в сравнение с благоприятни условия ", разяснява Дончев.

Той разясни, че дружно с "Информационно обслужване " към този момент е направено пазарно изследване и са събрани предложения от разнообразни производители на машини, които могат да ги изработят в период до идващите постоянни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане. "Машините би трябвало да са закупени и да са благосъстоятелност на страната. Нелепо е всякога да се наемат. Това прави изборите скъпи и основава риск за сигурността на надзорния развой ", показва Дончев.

"Машините би трябвало да бъдат закупени от ЦИК. Осигуряването на машините от Министерски съвет би дало мотив за спекулации, че ръководещите ще управляват изборния развой. ЦИК е органът, определен от Народно събрание, в който са показани всички партии, който има отговорността да провежда изборите. Той постоянно е получавал поддръжка от изпълнителната власт, без държавното управление да се меси в изборния развой ", разясни още вицепремиерът.

Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител разяснява и подадената през днешния ден оставка от ръководителя на Централната изборна комисия Стефка Стоева, и дефинира претекстовете ѝ като разбираеми. Коментарите, че оставката ѝ е поради спор сред двамата, той дефинира като "нагли спекулации ". "Сигурен съм, че тя би споделила същото, в случай че я попитате ", безапелационен е Дончев. "Уважавам госпожа Стоева като човек и експерт. Мисля, че дружно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно дружно. Доказателство за това са последните локални избори, които протекоха добре, макар всички провокации.

"Действащият Изборен кодекс не разрешава съответна организация на изборния развой и заради тази причина той незабавно би трябвало да бъде променен. В него нито е записано какъв вид би трябвало да са машините (има най-малко 3 вида), нито кой ги обезпечава. Това не е изненада, доколкото сред политическите сили в Народно събрание няма консенсус по тематиката. На база тези текстове, нито ЦИК, нито Министерски съвет, нито "Информационно обслужване ", нито който и да било различен, може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, тъй като няма нито това право, нито това обвързване ", разясни пред Българска национална телевизия вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР